Марияна Николова
на снимката: Марияна Николова

Часове преди настъпването на Новата година все още не е ясно дали ресторантите към хотелите ще могат да работят и след полунощ. До момента това беше забранено, като според заповедта на здравния министър те трябва да затворят в 22 часа. Тази сутрин пред bTV обаче вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи, че ще предложи за Нова година ресторантите в местата за настаняване да работят до 00:30 часа след полунощ.

„Предложението на бранша е поне до 12:30 да може да работи ресторанта в хотела, вместо да разнасят храни и напитки по стаите. Мисля, че това е е по-хигиенично. Това зависи от допълнителни обсъждания с премиера и щаба“, заяви Николова.

Предложението ѝ, което е по искане на бранша, ще бъде обсъдено днес с Националния оперативен щаб, здравните власти и правителството. Целта е гостите на хотелите да посрещнат спокойно празника, каза министърът на туризма.

Идеята обаче предизвика сериозно негодувание сред собствениците на заведения. В специална позиция от бранша заявяват категоричното си несъгласие с поредната дискриминация спрямо тях.

В момента заведенията извън хотелите остават затворени, което според собствениците им е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса им. Те припомнят, че са подкрепили отварянето на ресторантите в хотелите до 22 часа, за да има все пак къде да се хранят техните гости. Сега обаче се прави опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията, се казва в позицията им.

„Няма как да бъдем убедени, че ресторант в хотел е по-безопасен от такъв извън него. Съгласни сме с г-жа Николова, че е по-добре празненствата да се провеждат в контролиране среда, а не по стаите. Същото твърдим отдавна. Но подчертаваме, че това важи и за събирания в частни домове на големи групи от хора без спазване на противоепидемичните мерки. И беше по-добре тържествата да се провеждат в заведения, където се направиха огромни инвестиции за осигуряване на безопасна среда. За съжаление вече е късно да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за Нова година, защото от днешна дата до 31 декември, едно заведения няма как да се подготви и да събере резервации“, се казва в позицията.

От бранша за пореден път заявяват, че отказват да бъдат изкупителна жертва и да понасят последствията на евентуално ново разпространение на вируса след празниците.

В същото време Националният борд по туризъм, Българската туристическа камара и Българският туристически съюз декларираха готовност да спазват мерките, за да може местата за хранене към хотелите да работят до 00:30 ч. на 1 януари

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!