Вече е факт споразумението между „Отровното трио“ и платформата „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова за общо явяване на изборите напролет. Предстои да бъдат обявени критериите за формиране на листите.

„Ще се търсят хора с активна гражданска позиция, без значение от политическите им убеждения“, обяви Манолова пред журналисти.

Споразумението се състои от 6 основни точки – осигуряване на честни избори, съвместно явяване с общи листи, усилия за създаване на политическо мнозинство в парламента, както и изработване на обща управленска платформа, в която да залегнат реформата в правосъдието, подкрепата за бизнеса, безусловно повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите.

От страна на „Отровното трио“ подпис под споразумението сложи адвокат Николай Хаджигенов. По думите му по този начин се „разчупват политическите стереотипи“, тъй като единствено обединени гражданите могат да съборят „огромния мастодонт, пълен с власт и корупция“.

От двете формации предлагат и създаване на парламентарна комисия, която да ревизира 11-годишното управление на Бойко Борисов.

Все още не е ясно как коалицията между „Отровното трио“ и „Изправи се.БГ“ ще се яви на изборите, тъй като нито една от двете платформи не е регистрирана като политическа партия.

Попитани с мандата на коя партия ще се явят на изборите, Манолова отговори, че това предстои да бъде уточнено и, че най-вероятно ще се ползва регистрацията на някоя от формациите, които участват в „Изправи се.БГ“ – това са „Движение 21“ на Татяна Дончева, Движение „България на гражданите“, ВОЛТ на Настимир Ананиев.

От „Отровното трио“ бяха отправили покана за общо явяване на вота  към партия „Има такъв народ“, и към коалиция „Демократична България“, но те отказаха.

Постигнато беше съгласие с партията на Слави Трифонов за съвместни действия по наблюдение на изборния процес в секциите, като целта е гарантиране на честни избори. Очаква се подобна договорка да бъде постигната и с  „Демократична България“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!