Арест Навални
На снимката: един от арестите на Алексей Навални

„Гардиън“

Арестът на Алексей Навални предизвика рекции по цял свят. Сред тях са активисти като Едуард Сноудън и Амнести Интернешънъл, които поискаха руските власти да освободят опозиционния лидер, пише изданието.

Навални беше задържан в неделя вечерта, когато се завърна в Русия от Германия за първи път след отравянето си през имниналата година, за което е заподозрян Путин.

Акцията беше осъдена и от съветника по националната сигурност на Джо Байдън, Джейк Съливан. По думите му „извършителите на безобразното нападение над живота му трябва да бъдат подведени под отговорност“.

Амнести Интернешънъл обяви, че Навални „е лишен от свобода заради мирния си политически активизъм и за упражняване на свобода на словото“. Сред реакциите  еи и тази на активиста Едуард Сноудън, който сега живее в Русия. Той също също се изказа в туитър в подкрепа на Навални, наричайки ареста му „повторение на грешките, допуснати през съветската епоха“.

„Индипендънт“ и „Фигаро“

Ваккцинацията е Европа се разраства. На тази тема акцентират „Индипендънт “ и „Фигаро“.

Във Франция тези, които са над 75 години и хората с „високорискови“ заболявание ще бъдат ваксинирани, Обединеното кралство разширява ваксинацията до над 70 години, докато в Испания започват да се инжектират втори дози, прави подробен анализ.

Ваксинацията ще бъде достъпна повече от шест милиона французи – за всички хора на възраст над 75 години, на фона на страхове от недостиг и критики. В новата група са включени 800 000 души с „високорискови“ заболявания.

Във Великобритания се планира да да бъдат обхванати хора над 70 годишна възраст. Ваксината ще бъде предложена на следващите приоритетни групи, което Борис Джонсън нарече „важен етап“ в борбата с коронавируса.

Правителството заяви, че целевите групи – хората над 80-те години, персоналът и обитателите на социалните димове, ще останат приоритет. Забраната за пътуване без карантина в Обединеното кралство влиза в сила в опит да се избегнат нови варианти като тези, открити в Бразилия и Южна Африка. Новите правила ще бъдат въведени най-малко до 15 февруари и изискват всеки, който се отправя към Великобритания от чужбина, да предостави отрицателен тест.

„Шпигел“

Най-добрите икономисти в Германия предупреждават за мащабното затваряне на фабрики в борбата срещу пандемията. Шест от седем икономически изследователи, интервюирани от авторитетното немско издание, са против парализирането на големи части от индустрията.

„Принудителното затваряне на компании не само би ударило силно засегнатите компании, но също така би могло да прекъсне веригите за доставка и по този начин да причини значителни разходи за цялата икономика“, заявява ръководителят на Германския институт за икономически изследвания (DIW), Марсел Фрацчер. Според друг експерт – Габриел Фелбермайр, президент на Килския институт за световна икономика (IfW), ако производството бъде парализирано в голям мащаб, това би имало сериозни последици за икономическите резултати през тази година.“

Според Себастиан Дълиен, научен директор на Институт за макроикономика и изследвания на бизнес цикъла (IMK), мащабното затваряне би имало сериозни последици с оглед на нестабилното състояние на много компании. „Рискът от фалити и вълни от съкращения тогава би бил значително по-голям, отколкото през пролетта“. допълва той. Анаизите сочат, че две трети от икономическия спад през първата половина на 2020 г. се дължат пряко на спад в производството в производствения сектор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!