динозавър
Снимка: bbc.com

Астероидът, унищожил динозаврите, е създал тропическите гори. Твърдението е на проучване, цитирано от Би Би Си. Изследователите са използвали изкопаем фосилен прашец и листа от Колумбия, за да проучат как въздействието е променило южноамериканските тропически гори. След като 12-километровият астероид ударила Земята преди 66 милиона години, видът на растителността, съставляваща тези гори, се промени драстично.

Екипът изследва 50 000 изкопаеми

Екипът изложи своите констатации в престижното списание Science. Съавторката д-р Моника Карвальо от Института Смитсониън за тропически изследвания в Панама каза: „Нашият екип изследва над 50 000 изкопаеми примери на цветен прашец и повече от 6 000 листни фосили от преди и след удара.“

Те открили, че иглолистните и папратите са били често срещани преди огромният астероид да удари днешния полуостров Юкатан в Мексико.

Но след опустошителното въздействие разнообразието на растенията намалява с около 45% и изчезването е широко разпространено, особено сред семеносните растения.

Горите се възстановяват следващите 60 млн. години

Докато горите се възстановяват през следващите шест милиона години, цъфтящите растения доминират над тях. Структурата на тропическите гори също се променя в резултат на този преход. По време на периода късна Кресда, когато динозаврите все още са били живи, дърветата, съставляващи горите, били разположени на голямо отстояние едно от друго. Короните им не се припокривали, оставяйки открити слънчеви зони в горите.

Астероидът спира светлината до Земята

Поради въздействието от удара на астероида горите развили плътен „покрив”, който допускал много по-малко светлина да достигне до Земята. И така как въздействието трансформира редките, богати на иглолистни дървета тропически гори от епохата на динозаврите в днешните дъждовни гори с техните извисяващи се дървета, осеяни с разноцветни цветове и орхидеи?

Динозаврите се хранели с утъпкани растения

Въз основа на анализите на цветния прашец и листата, изследователите предлагат три различни обяснения. Първо, динозаврите биха могли да предотвратяват гората да расте твърде гъста, като се хранели и утъпквали растенията, растящи в долните нива на гората. Второто обяснение е, че падащата пепел от почвите след удара на астероида в тропиците е дала предимство на по-бързо растящите цъфтящи растения да вземат надмощие.

Изчезването на иглолистните дава шанс за живот на цъфтящите растения

Третото обяснение е, че преференциалното изчезване на иглолистните видове създаде възможност за възхода на цъфтящите растения. Тези идеи, казват учените, не се изключват взаимно и биха могли да се допълват за резултата, който виждаме днес. „Урокът, който научихме тук, е, че при бързи смущения … тропическите екосистеми не просто се връщат назад; те се заменят и процесът отнема много дълго време“, каза д-р Карвальо.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук