Цялото небе ще бъде прегледано за признаци на извънземна активност за първи път. Астрономите ще използват 258 гигантски радиотелескопа в безпрецедентен „лов” за извънземни. Експерти от SETI Institute – организация, занимаваща се с проследяването на извънземен разум, разработват най-съвременни техники за откриване признаци за съществуване на други раси.

Институтът работи с обсерваторията Very Large Array в Ню Мексико, една от най-мощните обсерватории  в света.

Всички данни ще се подават чрез специализиран суперкомпютър, който ще търси звукови сигнали, шум или други знаци, дело на далечна технология.

Телескопите имат възможност да изследват от химичния състав на атмосферата до лазерните емисии, структурите, които обикалят около другите звезди.

Д-р Тони Бизли, директор на Националната радиоастрономическа обсерватория, заяви: „Определянето дали сме сами във Вселената е сред най-важните въпроси в науката”.

Учените планират да разработят система, която ще изпраща данните в суперкомпютъра. Достъпът до данните в реално време, се счита за преврат в науката.

Формите на живот, независимо дали са интелигентни или не, могат да дадат много информация, включително дали някъде има кислород, метан или други елементи. Това ще позволи на учените да разработват компютърни модели, за да симулират извънземни среди, които в бъдеще могат да помогнат в търсенето на нови обитаеми планети, извън Слънчевата система.

Междувременно инициативата SETI Breakthrough Listen Initiative, която стартира през 2015 г., за да „слуша” сигнали за извънземен живот, пусна близо два петабайта данни от най-всеобхватното проучване досега на Млечен път и региона около нейната черна дупка.
Сега организацията кани обществото да търси изучава данните, събрани от различни телескопи по света, и да търси сигнали от интелигентни цивилизации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!