На снимката: Доц. Атанас Славов

По темите отбрана и сигурност, които са стратегически важни за държавата въпроси, като народни представители сме длъжни да търсим по-широки мнозинства. Надявам се по време на дебатите за предоставяне на оръжие за Украйна да видим мнозинство, което да защитава българския национален интерес. Това коментира депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов специално за Дебати.бг.

Имаме интерес войната в Украйна да приключи по-бързо. Тя ще приключи толкова бързо, колкото бързо агресорът бъде спрян и евентуално победен. Това може да стане само, когато нападнатия има достатъчно средства и въоръжение, за да го отблъсне. 

Той разясни и позицията на „Демократична България“ и не допусна, че темата може да разклати стабилността на коалицията.

От началото на войната в Украйна Демократична България публично е защитавала позицията за предоставяне на и на военна помощ за Украйна, БСП, например са защитавали тезата – помощ – да, но само хуманитарна. Тези две позиции са ясни още от самото начало. От тази гледна точка не бих търсил извънредност в това, което ще се случи.

Депутатът изрази съжаление, че е минало ценно време, през което процесите не са били изговорени в коалиционен формат. Славов разясни, че те са първите и преди ГЕРБ, които са заявили тази позиция.

Не мисля, че темата ще доведе донякакво свръх извънредно напрежение в коалицията. 

Кога и как се очаква да се развият преговорите по темата; от кого очакват подкрепа; ще остане ли България незащитена, ако дари оръжие и надежден партньор на НАТО ли сме? Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук