На снимката: Доц. Атанас Славов

Предоставянето на оръжие за Украйна е „червена линия“ и за Демократична България. Това е въпрос, който не можем да заобиколим. Това каза пред БНР Атанас Славов от ДБ след решението на Комисията по външна политика в парламента снощи да се разгледа предоставянето на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна.

Ако НС не гласува за оръжия за Украйна, ДБ ще обсъди участието си в коалицията. За ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие.“

По думите му вчерашната комисия категорично не е позицията на ДБ и не отговаря  на техните предложения и разбирания.

Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки“, поясни Славов

По думите на депутата от коалиционния формат единствено ДБ не е съгласна с така предложения проект на решение.

При гласуване в пленарна зала на „военно-техническа помощ“, ако ПП, БСП, ИТН и „Възраждане“ запазят позициите си, е „почти невъзможно“ това да мине с гласовете на ДБ, ГЕРБ и ДПС, отбеляза Славов.

Той беше категоричен, че ако в решението в пленарна зала няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат.

Славов нарече това „много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето“ на тяхното участие в коалицията.

Славов определи като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на хуманитарна помощ. Относно финансовата помощ за Украйна той посочи, че това има както вътрешнополитическо, така и европейско значение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук