криптовалута

Севернокорейски хакери откраднаха £450 милиона в най-мащабната кражба на криптовалута в света. Хакерската група, известна като Lazarus, стои зад атаката WannaCry Ransomeware от 2017 г., която засегна 200 000 компютъра по целия свят, включително и тези на Националната здравна служба.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че кражбата е свързана с електронни адреси, ползвани от Lazarus. Кражбата е извършена чрез онлайн играта Axie Infinity.

Според говорител на американското Министерство на финансите съобщи, че „Съединените щати знаят, че Северна Корея все повече разчита на незаконни дейности, включително киберпрестъпления за генериране на приходи за своите оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети, докато се опитва да избегне строги санкции на САЩ и ООН“.

Групата Lazarus работи повече от десет години с благословията на правителството на Северна Корея.

На 29 март ФБР съобщи, че групата Lazarus Group , съвместно с хакери от APT38, са отговорни за кражбата на 620 милиона долара в Ethereum. Според разведки на САЩ хакерската група Lazarus се контролира от Главното разузнавателно бюро на Северна Корея.

Същите хакери бяха обвинени за атаките с WannaCry през 2017 г., които засегнаха 200 000 компютъра по целия свят. Смята се също и че групата е отговорна за хакването на международни банки и клиентски сметки. Те са и най-вероятните виновници за кибератаките срещу Sony Pictures Entertainment през 2014 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук