хакери

Мотивирани от войната в Украйна хакерски групи са били особено активно през 2023 година, като една от основните им цели е била когнитивно въздействие и насаждане на определено обществено мнение относно войната.

Това става ясно от доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ за дейността на агенцията през миналата година.

От се разбира, че подобни хибридни заплахи са в арсенала на руските сили.

Устойчиво високо остава и нивото на политически мотивираните киберпосегателства, като основните им цели са поставяне под контрол или блокиране на важни системи на разглежданите като противникови държави за дискредитиране на управлението им, предизвикване на социално недоволство, оказване на влияние, придобиване или манипулиране на важна информация, разпространение на пропагандни и дезинформационни послания, когнитивно въздействие върху обществото и др., се посочва в доклада.

От ДАНС посочват, че руски киберпосегателства са регистрирани върху държавни структури в Украйна в области като енергетика, транспорт, комуникационните технологии и снабдяването с храни,

ДАНС пратила руски военни наемници на прокуратурата за престъпления в Украйна

„а подкрепящи нейната кауза хакерски групи се стремят да дестабилизират и подпомагащи Киев държави и организации“.

От агенцията отбелязват, че нарастващи възможности за кибератаки демонстрират и други държави, които са разглеждани като „стратегически конкуренти“.

У нас са регистрирани опити за нападения срещу информационни системи

на редица държавни институции и общински администрации, звена от финансовия сектор, обекти от критичната инфраструктура (например в транспортния сектор).

Налице са индикации, че част от посегателствата са осъществени от инспирирани от войната в Украйна проруски хакерски групи. Запазват се констатираните в предходни периоди уязвимости в мерките за мрежова и информационна сигурност на държавни и общински структури и на стратегически обекти, свързани с устойчиви проблеми от кадрово, технологично, техническо, организационно, финансово и друго естество“, пише още в доклада.

Въпреки всичко ДАНС не отчита пряка военна заплаха за България като следствие от войната в Украйна.

Като основни заплахи са отчетени дейностите на руски и беларуски граждани у нас, които опитват да влияят върху „обществено-политическите процеси в България в полза на руските интереси“.

Войната оказва негативно влияние и върху транспортната свързаност в Черно море,  включително и чрез повишени застрахователни премии, риск от сблъсък с мини, опасения от руски атаки и инциденти с отклонени боеприпаси.

От агенцията посочват, че от съществено значение е България да има адекватни запаси от нефт и нефтопродукти, за да се намали зависимостта от Русия.

От текста на доклада става ясно също, че по сигнал на ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала преписка срещу членове на руската частна военна организация „Вагнер“.

Сигналът срещу „вагнеровците“ е по данни на агенцията за извършени от тях престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна.

В доклада не се посочват повече подробности по този случай, но тъй като контраразузнаването няма правомощия да действия извън страната, вероятно става въпрос за членове на „Вагнер“, които са засечени в страната.

От текстовете не става ясно и дали прокурорската преписка е прераснала в разследване и докъде е стигнало то.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук