помощ, спартан

Авиоотряд 28 ще поеме оказването на спешна медицинска помощ по въздуха. Това съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Той обаче уточни, че само спешната медицинска помощ ще бъде поета от държавата.

„Спешната медицинска помощ е безплатна, но при търсене и спасяване, искам тези две неща да се разграничават, трябва това да бъде заплатено. Имайте предвид, че един такъв полет може да струва 10 000 лв. Ние не може за всеки, който е решил да отиде в планината, с пари на данъкоплатците да пращаме хеликоптер да го търси и спасява“, каза той пред БНР.

В момента е ход процедурата за подаване на оферти за медицински хеликоптер.

„До 16 януари трябва да се подадат офертите, надяваме се да има такива и България да може да осигури в близките месеци хеликоптер, за да започне тази спешна дейност. Процедурата за лизинг е в размер на около един милион евро“, каза още министър Алексиев.

Вертолет „Дофин“ от състава на авиобаза „Чайка“ във Варна, оборудван с медицинска апаратура за евакуация и спасяване, транспортира родилка в тежко състояние от Силистра до Балчик тази сутрин.

Екипажът на самолет „Спартан“ от състава на 16-а авиационна база изпълни задачата по транспортиране на пациента по маршрута Балчик – София, като излетя за столицата около 11:00 ч. и кацна около 13:00 ч.

Операцията беше проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Министерството на здравеопазването.

На авиобаза „Враждебна“ я чака линейка, която я откара в болница.

38-годишната жена е с тежка кръвозагуба, а вчера от Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Силистра обявиха, че спешно търсят кръводарители.

Пациентката бе настанена в силистренската болница. Вчера тя е станала майка на близнаци, пише bTV.

Родилка в тежко състояние бе транспортирана от Силистра в София с военен самолет „Спартан“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук