На 1 март тол системата тръгва, повече отлагане няма да има. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в парламента за тол системата.

„На 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни автомобили по платената пътна мрежа започва да работи. Повече отлагане няма да има. Всички елементи в нея са в пълна готовност, експлоатационна и защото системата от 1 март може да започне своята търговска експлоатация. Към този момент е определен обхвата на 3115 км от общо 20 хил. км републиканска мрежа. Останалите 17 хил. ще бъдат безплатни за тежкотоварния трафик. По тях няма да се плаща и винетка по настояване на превозвачите, с които и вие вчера сте се срещали и знаете техните искания“, допълни още министър Аврамова.

По думите й БСП създава изкуствено напрежение по отношение на тол-системата.

„Никога не бих си позволила да заблудя вас народните представители и всички в държавата, когато изнасям информация, свързана с такава сериозна и сложна система, каквато е тол-системата. Вие се опитвате да изкривявате факти и данни, ние се опитваме да обясняваме как стоят нещата и този процес върви вече доста време. Време е да спрете и вие и ние, за да не си губим взаимно времето. Време е да има консенсус по тази тема“, заяви още министърът.

И добави:

„Знам, че БСП организира създаване на напрежение. Виждаме го всички, опитваме се да бъдем максимално точни в изнасянето на факти и информация“.

В отговор на Аврамова, депутатът от БСП Манол Генов каза, че въпреки уверенията на министърката, не всичко „върви по мед и масло”.

„Започнах да се рея в страната на чудесата, слушайки Петя Аврамова за тол системата”, каза Генов.

И добави:

„Едва ли не всичко с тази тол система е по мед и масло. Едва ли не лошото БСП е виновно, че 2005 г. не е променило постановлението. Това постановление беше регламентирана и вкарана в ред цялата система на пътищата. Ако на някого му пречи, вие управлявате толкова години, можехте с друго постановление да измените обхвата, да регулирате отношенията между общини и държава. Тези претенции и по тези пътища не са от вчера, вие като че ли ги разбрахте онзи ден“, заяви още Манол Генов.

Той обърна внимание, че на 2 януари 2019 г. премиерът Борисов и кметът Йорданка Фандъкова са поели ангажимент да бъде решен проблема на хората около София.

„Сега тук се говори. Вчера видяхме проблема, днес ще го изчистваме. Това звучи изключително несериозно. Да обвинявате опозицията, че сме разпространявали дезинформация. Каква е дезинформацията. Защо не посмяхте с г-н Асенов, който вчера беше подложен на изтезание от превозвачите в 14.30 ч. и му бяха поставени много проблеми, да беше дошъл някой от вас да сподели гнева на превозвачите. Никой не посмя“, каза още Манол Генов.

Той заяви, че БСП повече въпроси на Петя Аврамова няма да задава, защото тя или няма да отговори, или ще го излъже.

„Юли месец казах един път от тази трибуна, че по-сериозно щеше да бъде да напишете, че тол системата ще влезе в сила от 1 април.

Горе-долу го добутахме дотам“, уточни още народният представител от ПГ на „БСП за България“.

От своя страна, народният представител от ДПС Рамадан Аталай каза, че управляващите са загубили доверието за тол системата.

„Необходим беше този дебат в залата на Народното събрание, за да се чуе отношението на всяка политическа формация, свързана с тол системата. Г-жо министър, убеден съм, че няма политическа сила в Народното събрание, която да не е за въвеждането на тол системата… Дадохме ви доверие, подготвихме ви с всички законодателни правила, но по едно стечение на обстоятелствата вие загубихте доверието на основните си партньори, с които трябваше да работите най-близко, за да бъде въведена тази тол система. Когато приехме закона, ние ви казахме, че 2019 г. януари месец няма как въведете тол системата, след това отложихте за юли месец. Тогава обяснихме на г-н Нанков и на вас, че тази система може да бъде въведена само ако има един изпитателен период, през който да мине, за да може вие да работите с вашите партньори. Имам предвид партньорите ви превозвачите, вашите подчинени от АПИ, разбира се и вашето министерство“, каза Аталай.

Той заяви, че управляващите не са могли да възстановят доверието нито в превозвачите, нито АПИ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук