Днес премиерът Бойко Борисов беше изслушан в Народното събрание заради въвеждането на тол-системата. Министър-председателят говори кратко по темата за тол-системата. Повече време той обърна на заплахата от разпространение на коронавирус в България.

След изслушването премиерът не застана пред журналистите. Вместо това той бързо напусна сградата на Народното събрание.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на премиера пред народните представители:

Първият отговор е на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го призова да обясни „какъв е този хаос и как ще го подредите”:

Борисов: Това, което сте ме запитали, е относно списъка на републиканските пътища, за които се събира такса, винетка и такса, на база изминато разстояние. Тъй като вчера имахме междуправителствено заседание с Гърция, и между другото е хубаво да видите каква е разликата между България и Гърция в справянето с миграцията, и какво се случва в Гърция в момента. Да видите какво е хаос. Защото България има години наред нулева миграция. И сме за пример. Пуснете си да видите какво става по гръцките острови.

Но на базата на вашия въпрос. Днес в 10 часа е заседанието на МС. Точка А26. С нея МС изваждаме от обхвата 115 км. от община София и 40 км. от община Варна. С другите 12 общини, след днешното решение, се водят преговори, и по същия начин ще ги извадим и тях от обхват. А що се касае до безопасни пътища, качество на пътищата, що се касае до тол-системата – да, в България се въвеждат трудно нещата. Аз не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол-системата. Едно е да строиш двулентови пътища и лесно можете да ги видите още днес, това, което е останало от „Младост” до „Тракия” и от „Борис” до АМ „Люлин”. И да видите 12-лентовите пътища, които са построени. И в момента „Хемус” се строи усилено, „Европа” се строи усилено, ремонтират се другите. „Струма” се строи усилено.

Вчера се разбрахме пак с превозвачите. С превозвачите нямаме тема. Те самите знаят къде и как проскърца. Така че, отговорът ми на вашия въпрос, още днес ще бъдат извадени от обхват. А що се касае за отговорните лица това да се забави, ще им потърсим и им търсим ежедневно отговорност. И те ще отговорят на всички ваши въпроси оттук нататък.

Като съм казал за тол системата и винетката, аз съм казал това: че днеска ще отменим това решение, защото сме го готвили една седмица. С кое съм нарушил закона и с кое правовата държава. Това е в моите правомощия, на МС. Ще бъде гласувано.

Вторият отговор е на въпрос на депутата от БСП Димитър Данчев, който попита може ли АПИ сама да си събира таксите и да се премахнат комисионерите, наречени национални доставчици на услуги; може ли Националното тол-управление да заработи като „истинско държавно предприятие”, което събира, обработва и контролира информацията от движението на превозните средства по пътищата на България:

Борисов: 7% е цената, която и превозвачите считат, ползвайки цялата европейска практика, че е нормалната цена. И затова вчера се разбрахме, в рамките на тези проценти, да бъдат доставени необходимите устройства, а на автомобилите, съответно – товарни и за превоз на хора, които имат по-съвременните GPS системи, да се ползват GPS системите. През този период, докато се напасне системата, всички ще плащат така, както са плащали досега. Повтарям – това е модерно съоръжение, сложно съоръжение. Европейската практика е такава. Най-евтиното в Европа.

Много ми се иска в България всичко да може да стане от първия път. Аз не си спомням нещо да е станало от първия път, по никое време в моя съзнателен живот. Не виждам нищо лошо и затова след снощната среща всички или голямата част от превозвачите, даже съм си запазил и СМС-ите, или са ми се обадили да ми благодарят, и считат, че в рамките на този период, със съвместните усилия ще го свършим.

По-притеснено ми е и мисля, че вчера всички институции се справиха добре с децата от Каварна, които си ги прибрахме. Но по-притеснено ми е при една епидемия от коронавируса колко ще издържат системите на НОИ. Внимателно слушах г-жа Нинова. Радвам се, че и тя много внимателно слуша какво говоря аз. Тя каза: държавата да поеме необходимото за тези хора, които ще са в карантинен период. Сега действащият нормативен акт е първите три дни се плащат от работодателя, другите 11 трябва да се поемат от НОИ. И това ще е моето предложение към здравния министър. Но искам да ви предупредя, че при една разрастваща се епидемия, а няма да се размине… това, че днес още нямаме, виждате всички съседни страни, Европа… Полагаме огромни усилия и мисля, че щабът, който направихме и вие го харесвате. Нямаме по-добри в България.

Депутат от залата: Говорете по темата

Борисов: Аз по темата свърших, колега. След това ще има длъжностни лица, които взимат заплати за тази работа и ако не се справят в рамките на тези дни, ще има други санкции. Всеки е оторизиран да си свърши работата. Но само да кажа, защото за мен това е важно и е хубаво да го знаете: ако нараснат на 50-100-200 хиляди, които да си седят вкъщи и да им се поемат болничните листове от държавата, аз това ще препоръчам, но НОИ ще се изпразни. Ще струва много пари. Видяхте САЩ считат, че 2,5 млрд…на президента Тръмп са му малко.

Все пак, когато взимаме някакви решения, като парламентарна република, да мислим, че и след нас управляващите ще имат нужда от средства. Само това да кажа. Благодаря.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!