Бойко Борисов
На снимката: Бойко Борисов - премиер на България

Пред журналисти в Александруполис премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос защо народните представители на ГЕРБ са предпочели кандидата на ДПС за член на регулатора вместо номинацията на коалиционния им партньор „Обединени патриоти“.

„Ще настоявам да върнат и да прегласуват решението, и на местото на единия от ГЕРБ да сложат един от партиотите”, каза Борисов.

В отговор вицепремиерът Красимир Каракачанов каза:

„Само, че не е редно, според мен, но няма значение…”

Борисов обаче каза:

„Няма „не е редно”. Станала е грешка, бях в Брюксел на Съвета, не съм разбрал какво са правили. Поех ангажимент пред Вас. Пред Вас разпоредих на Дариткова да седнат и да намерят начин. За КРС става дума. Нито ги знам коя е Анна, нито коя е…”

Каракачанов взе думата и каза:

„На коалиционния съвет се разбрахме за много по-важни неща. Разбира се, в една коалиция…”

Премиерът Борисов го прекъсна:

„Да, де, ама за тоя ластик… Нито за пенсиите се чу, нито затова, за което правихме сметките. Е, да не го правим. Ние ¾ от времето правихме сметки и накрая излезе „ластика” и…”

Припомняме, че в петък миналата седмица, след бурен дебат и почти физическа саморазправа, парламентът избра нов заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията. Двете нови назначения са предложени от ГЕРБ, а третото – от ДПС.

Кристина Андонова – Хитрова стана зам.-шеф на регулатора, другата номинация на ГЕРБ – Анна Хаджиева, попълни квотата от членове, а третият избор беше на Ердинч Хайрула от ДПС.

Зад борда останаха номинираната от БСП Деница Златева и издигнатия от „Обединени патриоти“ Пеньо Пенев.

Изборът на мнозинството провокира коментари за договорка между ГЕРБ и ДПС.

Още в началото на дебата, народният представител от „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов се оплака от парламентарната трибуна, че коалиционният им партньор ГЕРБ в „влязъл в скрита договорка с ДПС” и ще подкрепи техния кандидат за член на комисията (Ердинч Хайрула), а не този на патриотите (Пеньо Пенев).

„Кое е управляващото мнозинство“, попита Ангелов, който настоя незабавен отговор за това дали коалицията е между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ или между ГЕРБ и ДПС.

От БСП попитаха Патриотите дали ще напуснат управлението.

„Съгласен съм с вас. Вие казвате, че не искате да носите отговорност, но защо стоите в управлението тогава? Напуснете това мнозинство и правителството ще падне!“, призова Георги Свиленски.

Ангелов от своя страна отговори, че „Обединени патриоти” са влезли в управлението, за да не допуснат ДПС до властта.

„Вие два пъти сте управлявали с тях и избирателите ви наказаха“.

Напрежението се повиши изключително, когато на трибуната излезе депутатът от „Атака”  (която бе изключена от коалицията „Обединени патриоти” – бел.ред) Павел Шопов.

„ГЕРБ все по-често прибягват до услугите на ДПС“, заяви той и обвини доскорошните си партньори от „Обединени патриоти“ в „кадрови резили“. Според него всички техни хора във властта са се провалили в работата си.

Милен Михов поиска Шопов да получи дисциплинарно наказание.

„Непочтено и унизително е към Народното събрание да има такава реч, насочена срещу почтени български граждани“, смята той.

Шопов обаче репликира от място, като се стигна до разправия, размяна на обиди и намеса на квесторите.

Съгласно законовите изисквания председателят на комисията се определя и се освобождава по решение на Министерския съвет и се назначава със заповед на министър-председателя за срок 5 години, а един от членовете на комисията се назначава и освобождава с указ на президента на републиката за срок 5 години.

Спорно е дали може да се намери легитимна процедура за прегласуване на назначенията в КРС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук