Руският президент Владимир Путин се е съгласил с предложение за провеждане на национален референдум за промени в конституцията на 22 април. Това съобщи пред репортери съпредседателят на работната група за изготвяне на измененията на руската конституция Павел Крашеников. Според него, денят за гласуване ще бъде неработен за гражданите.

Според критици, конституционните промени биха прехвърлили реалната власт на държавата от президента на премиера или парламента, което ще позволи на Путин да продължи да управлява, след като напусне Кремъл.

На днешната среща с членове на работната група Путин заяви, че „напълно се съгласява“ с предложението за въвеждане на конституционна забрана на високопоставени държавни служители в Русия да притежават материални и финансови ресурси в чужбина. Той предложи да се разшири списъкът на висшите длъжности, за които се отнася тази забрана, така че в нея да бъде включен и президентът на страната.

Конституционните промени предвиждат засилване на ролята на парламента при номиниране на министър-председателя, ограничаване на президентския мандат до общо два, а не два последователни, кандидатите за президент на Русия ще трябва да са живели в страната 25 години, вместо настоящите 10 години. Предвидено е и формиране на президентски съвет, който ще определя основните насоки на вътрешната и външната политика на Руската федерация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!