Скот Морисън
Австралийският премиер Скот Морисън

Правителството на Австралия признава Западен Йерусалим за столица на Израел, но засега се въздържа от преместването на посолството от Тел Авив, заяви премиерът Скот Морисън. Преместването ще стане след постигането на мирно регулиране чрез създаване на две държави. Морисън заяви още, че Австралия е готова да признае Източен Йерусалим за столица на Палестина.

Статусът на Йерусалим, който е свещен град за християнството, юдаизма и исляма, е едно от най-големите препятствия за мирно споразумение между Израел и палестинците. Еврейската държава смята целия град за своя столица, включително източния сектор, анексиран след Близкоизточната война през 1967 година, и иска чуждите посолства да бъдат базирани там.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разгневи ислямския свят и предизвика международна загриженост, като призна Йерусалим за столица на Израел през миналия декември и премести посолството на САЩ там през май.

Според Морисън Австралия ще направи същото през октомври догодина. Това предизвика критики от страна на държави с преобладаващо мюсюлманско население, като Индонезия и Малайзия, никоя от които дори не е признала Израел, както и на арабските страни, които се притесняват, че този ход ще доведе до ненужно припламване на напрежение в Близкия Изток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!