Учени в Австралия успешно възпроизведоха смъртоносния коронавирус от Ухан и според тях това ще бъде коз в борбата срещу смъртоносна епидемия, която сполетя хиляди.

Институтът „Дохърти“ в Мелбърн съобщи в сряда, че е отгледал новия коронавирус в клетъчната култура от пациентска проба, с което за първи път вирусът е репликиран извън Китай.

„Наличието на истински вирус означава, че сега имаме способността действително да потвърждаваме и проверяваме всички методи за изпитване и да сравняваме тяхната чувствителност и специфичност – заяви ръководителят на лабораторията за идентифициране на вируси Джулиан Дрюс – Това ще бъде предимство при диагностицирането.“

Китай бързо проследява генома на коронавируса и го публикува, което позволява на учените по целия свят да разработят диагностични инструменти. Пекин обаче не е споделил самия вирус с лаборатории по целия свят, което сега ще направи австралийската лаборатория чрез Световната здравна организация. Междувременно СЗО обяви във вторник, че Китай се е съгласил да позволи на екип от международни експерти в страната да работят с техните местни колеги.

Заместник-директорът на института „Дохърти“ Майк Катън каза, че новото откритие означава, че учените вече могат да създадат тест за антитела, който ще позволи коронавирусът да бъде открит при пациенти, които не са проявили никакви симптоми.

„Тест за антитела ще ни позволи ретроспективно да тестваме съмнителните пациенти, за да можем да съберем по-точна картина колко широко разпространен е вирусът и следователно, наред с други неща, действителната смъртност – каза той – Това ще помогне също при оценката на ефективността на изпитваните ваксини.“

Правителствата, университетите и медицинските корпорации по целия свят се надпреварват да разработят ваксина срещу коронавируса, процес, който може да отнеме месеци.

Междувременно китайските власти обявиха, че досега вирусът е убил 132 души и е заразил над 6 000 в страната и чужбина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!