Карл Нехамер
На снимката: Карл Нехамер

След Нидерландия и Австрия се обяви против присъединяването на България към Шенген. Това се случи на срещата на върха Европейски съюз- Западни Балкани в Тирана. Така Виена ни спаси от срам, след като отряза не само София, но и Букурещ. Погледнато обективно, Австрия не ни спасява от любов, а защото позицията й е рационална. Ако Румъния влезе в еврозоната, то ще трябва да се строи шенгенска граница по Дунава, което е скъпо и сложно. Естественото й място е на българо-турската бразда, като ще излезе и по-евтино.

„Имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти, което означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността“, каза в Тирана австрийският канцлер Карл Нехамер.

Пак там премиерът на Нидерландия Марк Рюте посочи две причини за спъването на България – нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка и механизмът за верификация в Шенген.

„На този етап за България не е „не“, а е „все още не“, подчерта Рюте. Той добави, че е разговарял с президента Румен Радев и е оптимист, че догодина София може да „направи стъпки напред“.

И държавния ни глава обяви от Тирана, че България има всички шансове догодина да стане част от Шенген.

„Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България“, подчерта Радев и призова партиите у нас да не политизират темата.

Какво губим, ако не влезем в Шенген

Шенген дава възможност на гражданите на 26 европейски държави, които са премахнали граничния контрол, да пътуват свободно помежду си, без да чакат по опашки. Другата голяма полза е, че се облекчава търговията. Придвижването на стоките става по-бързо и евтино. Членовете на Шенген поделят и разходите си за контрол на външните си граници.

От европейските държави единствено България, Румъния и Хърватия са извън шенгенското пространство. Както стана ясно в Тирана, София и Букурещ ще почакат поне още година.

Още международни новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук