Айфелова кула

Точно преди 129 години е открита една от най-красивите забележителности в света – Айфеловата кула.

Емблемата на френската столица Париж е висока 300 метра, a посетителите, които се редят на опашка, за да погледнат Париж от последния й етаж, са 7 милиона на година.

На 7 години кулата се пребоядисва с 60 тона боя. Построена е за едва 2 години, 20 месеца и 5 дни. И все пак тя не винаги се е радвала на одобрението на парижани.

„Да отидеш в Париж и да не видиш кулата е невъзможно. Тя се извисява над целия град и това е първото, което виждаш, кацайки в града. Тя се вижда от всеки ъгъл и сякаш те следи из малките улички”, разказват посетители.

Днес Айфеловата кула е една от най-посещаваните забележителности. Но тя не винаги е била желана. Видни френски културни дейци, сред които Ги дьо Мопасан и Виктор Юго събират подписка, с която искат да забранят построяването на тази „грозна купчина желязо”.

След построяването й, Юго всеки ден пие кафето си под нея, защото това е единственото място, от което не я вижда.

Айфеловата кула е трябвало да бъде временна, да стои там 20 години.

Трябвало е да послужи за световно изложение и да бъде махната. Но 1897 г. тръгва първата радио емисия и кулата става стратегическо място. Така че, вече не е цивилна сграда, която посещаваме, а военно-стратегическо място. И това я запазва.

Именно от Айфеловата кула е прихванат сигналът на известната шпионка Мата Хари, осъдена на смърт.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!