Боеве Нагорни Карабах

Азербайджан е готов веднага да спре бойните действия при условие, че арменската страна прекрати огъня, заяви президентът Илхам Алиев в интервю за вестник Le Figaro.

„Готови сме да спрем действия още днес. Вече казвах това в хода на преговорите в Москва на 10 октомври. За да се постигне това, достатъчно ще е Армения да прекрати огъня. Именно след това ще дойде времето на дипломатите. Необходимо е арменската страна да се съгласи с базовите принципи, определени от Франция, Русия и САЩ, с които ние самите се съгласихме. Именно след това ние ще се върнем на масата за преговори. Аз лично в продължение на 17 години преговарях с Армения, с двама арменски президенти, по време на срещите в Москва, Париж и Вашингтон“, напомни той.

„Въпреки това ние постигахме малък успех. Но когато господин Пашинян дойде на власт през 2018 година, той унищожи мирния процес… Но аз смятам, че сега е дошло времето за политическо решение… Арменците обаче не трябва да имат възможността да ни го налагат, защото статуквото и предишната линия на съприкосновение вече не съществуват. На терена е създадена нова ситуация и Армения следва да отчита това”, подчерта Алиев.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин направи шокирашо твърдение, че в боевете мажду Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах за месец са загинали близо 5 000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук