македонският език

България запазва единната си позиция спрямо Република Северна Македония /РСМ/. Това записаха участниците в подготовката на коалиционното споразумение за съставяне на новата управляваща коалиция в страната ни след вчерашната близо 7-часова среща в работна груба „Международни отношения“.

Текстът, приет от четирите формации, се доближава позицията, оформена от българското служебно правителство от лятото насам. Има и някои допълнения

Акцентът е гарантиране на защита от дискриминация и равни права на жителите на Северна Македония, които се самоопределят като българи; обмен на архиви от комунистическия период с цел реабилитиране на пострадалите от репресии по югосласко време с българско съзнание; както и продължаване на работата на историческата комисия, но, редом с нея, създаване на всички двустранни комисии, предвидени в Договора за добросъседство.

Северна Македония ще трябва да промени табели и надписи, насаждащи език на омраза към България; както и да връчи нота за значението на краткото и дългото си име.

Отношенията с РСМ бяха оставени за края в дебата по външната политика на следващото правителство. В него участваха активно от „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев, от БСП Кристиян Вигенин, от ИТН Димитър Гърдев и от ДБ Стефан Тафров.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!