Вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов, внесен от БСП в понеделник, ще бъде гласуван на 29 януари, стана ясно след проведените днес дебати. Мотивите на вносителите са водната криза в Перник, мръсния въздух и боклука. При внасянето те подчертаха, че половин милион българи са на режим на вода, а има сериозна опасност това число да нарасне. По думите им още българите дишат от най-мръсниоя въздух в Европа, а „страната е превърната в сметище“.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова дори да се намери решение на кризата в Перник, управляващите не знаят какво ще се случи с Шумен, Сливен, Ботевград, Търговище и Ловеч.

„Провалът на правителството на Борисов вече не е само вътрешен. Това е провал по отношение на европейското бъдеще на България. Сега е моментът не само да поискаме промяна чрез свалянето на кабинета „Борисов“, но и да изградим алтернативата, която ще видите в нашите мотиви. Това е една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки във всяка от трите области – замърсения въздух, боклуците и решаването на проблема с управлението на водните ресурси на България“, заяви Нинова.

Дебатите започнаха с кворум от 181 народни представители. На заседанието присъстваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, на енергетиката Теменужка Петкова, на регионалното развитие Петя Аврамова, на земеделието Десислава Танева, на културата Боил Банов, на здравеопазването Кирил Ананиев, на туризма Николина Ангелкова и други.

По време на дебатите срещу ГЕРБ на фронтовата линия застанаха БСП и ДПС, които изразиха сходни позиции, че неспособността на правителството да се справя е в основата на нарстването на проблемите.

За 5 години правителството е внесло 735 хиляди тона боклуци от трети страни, от които – 3 тона болнични отпадъци. Внесените от Европа болнични отпадъци не подлежат на контрол и не е ясно колко са внесени, каза по време на дебатите по вота на недоверие лидерът на БСП Корнелия Нинова, като цитира за горните данни бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов. По думите й след 10 години управление на ГЕРБ и похарчени почти 3 млрд.лв. загубата на вода по водопреносната мрежа се е увеличила от 60 на 61%.

„Къде отидоха парите за подновяването на мрежата? За десет години три пъти е увеличена цената на водата – резултатите са негодна за пиене вода, хора на режими, и неподновена водопроводна мрежа. За десет години платихме 500 милиона лева за ремонт на язовирите – сега 400 са в предаварийно състояние по информация на министъра на енергетиката. 113 язовира са с неизяснена собственост. Има пълно мълчание за движението на тези пари и резултатите от харченето им.

От българските граждани събирате повече такси, отколкото плащат жителите на Белгия и Англия. Българите плащат четири пъти за един и същи боклук – един път плащат такса смет, после продуктова такса, общините също плащат, и на четвърто място се плащат средства от ПУДООС, а общините са залети с тонове нерагламентирани боклуци и сметища. Защо си плащат тогава хората, за да ги тровите?“, попита още Нинова.

Кризата в Перник се дължи на умишлено криене на истината заради изборите, смята лидерът на социалистите.

„Втората причина е безхаберие – от септември насам сме ви предупреждавали точно 14 пъти. Доведохте тази криза с умишлени действия и затова показател е, че има арестувани хора. За решение на кризата са необходими експертни решения, но паникьосани в това да си запазите правителството, не обръщате внимание. Продължавате да лъжете хората, че за 45 дни ще се реши кризата – вчера министър на ГЕРБ заяви, че не само още не е започнало производството на тръби за водопреносната мрежа, ами е абсурд да се успее да се построи водопровода за 45 дни“, каза още Нинова в мотивите си за внасянето на вота на недоверие към правителството.

ГЕРБ: БСП искат пир по време на чума.

БСП искат пир по време на чума и ние няма да го допуснем, това декларира народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков.

„Как не ви дойде на ум, че има бедствие в Перник, и да кажете: Ние обявяваме война на бедствието, а не на правителството. Няма давност, може да поискате вот на недоверие и по-късно. Вие искате пир по време на чума“, заяви той, коментирайки думите на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Той попита дали сериозно БСП мисли, че ГЕРБ е толкова лош или само така говорят за пред електората.

„Г-жа Нинова каза лятото: „Ще броим пилците на есен“ . Защо не ги броим пилците, зима стана, Атанасовден мина. Хайде да ги преброим в Бургас. Пилците са 10 % от вашите пилци. Във Варна – трагедия 14 %. Създадохте политически булдозер и почнахте да ровите политически гроб на ГЕРБ“, коментира още Марков и посочи, че БСП сами са паднали в гроба, който са копали.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че не мисли, че БСП са толкова безотговорни, а правят дебат за трупане на точки за изборите за парламент.

„Според мен вие днес загубихте изборите 2021, защото не можахте да се надскочите, да ни подадете ръка, заедно да решим едно бедствие“, каза с огорчение Марков и подчерта, че заради това БСП ще изгубят изборите през 2021 г.

ДПС: Провалът на правителството на ГЕРБ е факт.

Убедени сме във вредата, която управляващото мнозинство нанася на демокрацията, живота и здравето на всички български граждани, каза председателят на ДПС Мусафа Карадайъ. Той остро осъди направената ретроспекция от Георги Марков и подчерта, че сега темата е създалата се криза и въпросът е защо се е стигнало до тук.

„Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите, а и в цялостната политика, е факт. Това е закономерният резултат от 10-годишно некадърно управление. Днес ГЕРБ яростно защитава тезата, че в областта на околната среда и водите са постигнати такива големи успехи, че само опозицията не може да ги види и оцени“, коментира Карадайъ и добави, че в стремежа си да се самосъхранят ГЕРБ са направили промени, за да се опитат да потушат напрежението и така смятат да продължат.

„Не само няма да се решат проблемите, напротив, ще се задълбочават. Както и да го погледнете госпожи и господа от ГЕРБ – това е положението. Нещата се влошават и не се подобряват. Държавата е в колапс. Многократно сме го заявявали и сме посочвали причините. Налице са доказателства за тежка некомпетентност, несистемно мислене и политическо късогледство. Неспособността на управляващите да се поучават от грешките, е свидетелство за невежество. Колкото и пъти да се повтаря една грешка, тя не води до качествена промяна в управленския модел“, заяви още той.

Карадайъ обясни, че днешните дебати са за 10-годишната управленска немощ.

Атака: Още не сме решили дали да подкрепим вота

„Атака“ ще мисли каква позиция да заеме по време на гласуването на вота в пленарна зала, това стана ясно от думите на депутата Павел Шопов, който призова социалистите да отговорят на определени въпроси, сред които дали БСП ще подкрепят премахване на санкциите срещу Русия, дали ще помогнат за признаването на геноцида по време на турското робство, дали ще работят за въвеждане на европейските пенсии и пр.

„Измислено е да има вот на недоверие поради много причини. Те са вътрешнопартийни за БСП. Предстои избор на председател. Целта е и свалянето на правителството, може би последен опит да има предсрочни парламентарни избори. Винаги, когато опозицията мисли за вот на недоверие, мисли първо да има ли, а след това по какъв повод“, заяви Шопов.

Караниколов: Язовир „Студена“ не се стопанисва от министерството на икономиката.

Язовир „Студена“ никога не е бил обект на стопанисване от Министерството на икономиката. Когато всичко аварираше, ние помагахме с техника и хора. Оказахме помощ, и тя беше безценна. Вариантът, който предложихме с довеждане на водите от Белмекен през яз. „Бели Искър“ до Перник, е подкрепен от всички институции, дори и от Перник. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на дебатите по вота на недоверие.

Караниколов посочи, че в момента в „Бели Искър“ има малко над 9 млн. кубика вода от общо 15 млн., което е 59%. Министърът добави още, че през последните 15 години вода по този начин е отклонявана многократно – в рамките на над 400 милиона кубика. Той обяви още, че в момента се ремонтират 7 язовира.

„В последния един месец се наложи да отклоним малко работна сила в Перник. Вчера след предложението на Строителната камара, че те ще помогнат със сили и техника, ние отново ще се фокусираме върху язовирите.

Аврамова: Чувам критики, а не решения.

Досега чух само критики, но не и как да бъде решен проблемът с водната криза. Не е редно политици да се заиграват със страховете на хората, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Аврамова заяви, че се надява проблемът с водната криза да се реши със Закона за ВиК.

„Заделени са 1.8 млрд. лв. по програма“, обяви тя и добави, че новосъздаденият ВиК холдинг няма да приватизира дружества.

Тя посочи, че в отрасъла са заети 16 хил. души.

„Кризата в Перник и проблемите на дружеството станаха повод за умишлено и целенасочено дискредитиране на целия отрасъл“, допълни още тя и заяви, че и тя е гневна на случващото се.

„Хората имат право да са гневни. И аз съм гневна, защото причините за Перник са обективни и субективни. Гневна съм, защото ВиК дружеството е действало устанвно и са уведомили тези, които имат отношение по регулиране на обемите на количествата във водоема. Ако те бяха потърсили помощ, можехме както в настоящия момент, всички администрации на министерства, които имат отношение към използването на водите в България, да предприемем адекватни и навременни мерки. Случилото се е случило, това е урок за всички. Това, което ние правим в момента е да търсим решение и да работим да облекчим режима в Перник“, обясни Аврамова.

Министерството ще инвестира в изграждане на довеждащи водопроводи, като се разглежда и идеята за създаването на научно звено, което да подпомага решенията в сектора.

На тези думи реагира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, който посочи, че именно Аврамова е виновна за кризата в Перник. Той поясни, че от партията му не искат оставката само нейната оставка, а на целия кабинет.

На отправените обвинения от страна на Свиленски Аврамова каза, че целта на БСП е още един министър да си отиде и затова са решили, че трябва да си изберат виновен.

Емил Димитров : Не е разрешаван внос на болнични отпадъци в България.

В България не е разрешаван внос на болнични отпадъци нито от ЕС, нито от трети страни. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на твърденията на Корнелия Нинова, че в България са внесени стотици хиляди тонове боклук от трети страни, сред които и болничен.

Министърът увери, че в България стриктно се спазват европейските регламенти.

„Ние не въвеждаме нови правила. В България държа да отбележа, че не е разрешаван внос на болнични отпадъци нито от ЕС, нито от трети страни“, заяви министър Димитров.

Той коментира и темата с водната криза.

„Имам справка от МОСВ, в която са изброени всичките язовири и нива. Това, което съм направил – свикал съм на 30 януари заседанието на Висшия консултативен съвет по водите“, обяви министърът на околната среда.

До момента БСП получи подкрепа единствено от ДПС. Двете партии разполагат общо със 104 гласа, но за да бъде успешен вотът, за него трябва да гласуват 121 депутати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!