На пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели(АОБР) днес бяха представени приоритетите на бизнеса за 2020г. На събитието бяха обсъдени и проблемите на българската енергетика и изключително завишените цени на тока на фона на целия Европейски съюз, които българската индустрия плаща.

„Факт е, че поради високите цени, които монополистите в Българския енергиен холдинг (БЕХ) поддържат в нашата държава през последните дни се наблюдава един парадокс, който не се е наблюдавал може би от десетилетия – България стана нетен носител на електроенергия, при положение че преди години бяхме износител„ посочва собственикът на Нова телевизия и председател на УС на АОБР за 2020г. Кирил Домусчиев.

Голяма част от мощностите престояват, а същевременно парите на пазара са най-високите в Европейския съюз, в това обаче дори не се включва Добавката задължение към обществото, която според председателя на АИКБ Васил Велев е по-скоро задължение към така наречените американски централи.

„Близо 11 евро на MW/h ние доплащаме над цената, която е на борсата, което доплащане не правят другите страни членки, тъй като при тях няма такива централи.” посочва Велев.

Предложението от организацията е тази добавка да бъде включена в цената на борсата, за да има една истинска цена и токът за вътрешния пазар и за износ да бъде един и същ. Според Велев застоялите мощности в рамките на България могат да послужат за производство и продажба на електроенергия на цена, която да бъде по-ниска от тази, на която внасяме в момента, а в случай на достатъчно натоварване е възможно да се стигне и до износ на електроенергия.

В тази връзка има няколко действия, които трябва да бъдат предприети според организацията. Първото от тях е защита в Брюксел на механизъм на капацитет за предоставяне на ограничена държавна помощ, на която база се правят търгове, в които да могат да участват и други централи освен тези в Маришкия басейн. Тази помощ би била в  много по-малки размери, отколкото сега получават американските централи, което ще доведе нормализиране на цените.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!