Владислав Горанов, бюджетна рамка
На снимката: Владислав Горанов, министър на финансите

Депутатите приеха на второ четене бюджетната рамка на държавата за следващата година като гласуваха член първи на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Бюджетната рамка предвижда балансиран бюджет, в който приходите и разходите са равни и възлизат на 46,8 млрд. лева.

Приоритетните области в следващия бюджет остават:

  • увеличение на доходите;
  • образование;
  • здравеопазване;
  • отбрана.

Минималната работна заплата от Нова година ще бъде увеличена на 610 лева. Отделно се предвижда увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, на заплатите на социалните работници с 15% и на учителските заплати ще има ръст от 17,5%.

Основните критики на БСП срещу бюджетната рамка е, че тя предвижда недофинансиране на отделни сектори, като в същото време остава неизползван излишък.

Отговорът на финансовият министър Владислав Горанов бе следният:

„Искам да Ви уверя, че следващият бюджет гарантира гъвкавост на приходите и разходите. До този момент правителството нито за миг не е нарушило и не е изхарчило и стотинка от преизпълнението на приходите. В случай, че бъде приет бюджетът така, както го предлага левицата, той би имал дефицит от 4,5 млрд. лева, тоест разходите ще са по-високи от приходите.“

Срещу това възрази депутатът от БСП Румен Гечев. Той попита защо брутният вътрешен продукт на страната се повишава, а приходите не, и защо има очаквано неизпълнение.

Предвиденото неизпълнение на приходната част за тази година е 0,2% или ще бъдат събрани с 53 млн. лева по-малко, прогнозира финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче увери, че тези средства ще бъдат наваксани още в началото на следващата година.

С гласовете на 114 народни представители парламентът одобри и военния бюджет на страната ни за 2020 година. Разходите за отбрана ще са рекордно високи за страната ни и ще надхвърлят 3% от брутния вътрешен продукт. Предвидено е увеличение на заплатите, наемане на още военнослужещи и средства за реализирането на двата важни проекта – купуване на бронирана машина за пехотата и нови патрулни кораби за флота.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!