Бойко Борисов, Доналд Тръмп
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Срещата с президента Тръмп беше много важна, а в рамките на мандата отидохме за първи път на много нови места, заяви премиерът Борисов в интервю за бТВ, в което отговори на въпроси за посещението си в САЩ и коментира обвиненията на руския президент Путин, че България умишлено бави напредването на проекта „Турски поток“ на нейна територия.

„Срещата с президента Доналд Тръмп бе ключова за мандата ми. Имал съм много важни посещения, но това е стратегическо. За първи път бяхме в Кремъл, в Япония, за първи път бяхме на много нови места. Много можем да се хвалим в тази сфера, но да си на камината в Белия дом при американския президент – а това ми е пореден път на мен в Белия дом, и то в компанията на неговия първи зам.-президент Пенс, също и на министрите и държавния секретар – това е една много добра оценка. Да, може би нашите съседи в момента нервничат, но ние сме си го изработили това. Ние сме си се доказали, така че безспорно ние сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС.“

Запитан кое е най-краткото изречение, което описва срещата, Борисов отговори, че е осъзнал ролята на медиите в представянето на личностите и събитията:

„Поне това, което съм виждал по телевизиите и така, както дават Тръмп – винаги го дават с изкривени физиономии, с дупки по бузите. А всъщност е много симпатичен, здрав и с гъвкав ум човек. Два часа минаха много приятно. Не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл дори да е на този пост. Той е уникален. Беше много подготвен по всички теми, разбра ме и за ядрената централа. Не са много българите, които са посрещани с 21 топовни салюта във Вашингтон. Когато по булевардите във Вашингтон с абсолютно спряно движение се движи българското знаме, когато 21 топовни салюта и 500 гвардейци ни посрещат, ми беше драго за България. Беше ми драго за този народ, който през какво ли не е минал, но сме го постигнали… Много важни посещения имаше, но това е стратегическо, даде ни зелена светлина с това споразумение, което подписахме, в което много ясно пише – не флотилия, а координационен център. Вече ние всички – Гърция, Румъния, Турция, Полша, Словакия, имаме едни и същи машини – самолетите Ф-16, с които да водим координирани действия по отбрана.“

На въпрос не е ли странно американците да пращат специален човек, който да отговаря за върховенството на закона у нас, Борисов съобщи, че това става по негово желание.

Относно цензурата у нас премиерът обяви готовност да направи това, което е по силите му, за да се защити свободата на словото, но предупреди, че е безпомощен срещу автоцензурата.

„Дайте ми една рамка или правила и аз приемам ангажимент да събера издателите, медиите, и ще им кажа – ето, обединяваме ли се това да бъде спазвано? Защото автоцензурата аз не мога да я контролирам – когато частникът каже на своите журналисти да снимат нещо, аз не мога да се намеся и да кажа това да не се прави“, заяви Борисов.

Премиерът трябваше да коментира и острото изявление на Владимир Путин, според който реализацията на проекта „Турски поток“ се бави умишлено от България. България не е нито Сърбия, нито Русия, нито Турция и не разбирам Путин, каза българският премиер по повод на обвиненията на руския президент, като имеше предвид, че страната ни е обвързана с европейските правила. Борисов предположи, че информацията на президента Путин може би е стара, защото в страната ни активно се строи „Турски поток“.

„…чисто политически не им е приятно, че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и ЕС…Страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, за разлика от страни като Сърбия, Русия или Турция. България спазва процедурите на ЕС, ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се спазват процедури на ЕС, обявиха се конкурси… Отговорът ми към Путин е „добре дошъл“ – да дойде и да види, средно по 5 км на ден строим. Нервността на руския президент идва и от това, че ние действаме много безкомпромисно към шпионите“, заяви премиерът.

По думите на Борисов страната ни ще продължи да работи за диверсификация на газовите доставки, което е право на всеки, и догодина България ще получава природен газ от алтернативни източници.

„Аз не искам да влизам в обяснения какво е искал президентът Путин. Аз знам, че за България съм направил всичко, което съм обещал и неслучайно съм получил и гаранциите, твърдите гаранции първо от самата ЕК и Брюксел за газоразпредлителя в България. А сега и в стратегическото споразумение, което подписах в Белия дом, има че България е газовият хъб, газразпределител, което означава, че е приемливо и за Вашингтон“ – подчерта българският министър-председател.

В заключение по темата Бойко борисов изрази увереност, че газопроводът на българска земя ще бъде завършен в срок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук