Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Реализацията на проекта „Турски поток“ навлезе в драматична фаза, след като руският президент Владимир Путин обвини България, че бави изграждането на тръбата. Български енергийни експерти пък отговориха, че забавянето е заради руска компания, а някои от тях поставят под съмнение целесъобразността на проекта за България. Премиерът Борисов пък в телевизионна изява заяви, че не разбира какво иска да каже руския президент и че информацията му вероятно е остаряла, защото от българска страна нещата вървели добре.

„Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, каза стопанинът на Кремъл, след като нападна София, че бави реализацията на проекта на българска територия.

„Независимо от многократните уверения и от многократните молби към руската страна да обезпечи доставката на наш газ през Турция в България, ние виждаме, че българската страна, колкото и тъжно да звучи, съзнателно забавя реализацията на проекта на своя територия“, каза Путин на пресконференция след срещата със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи.

От българското министерство на енергетиката оставиха думите на руския държавен глава без коментар. Такъв обаче бе напарвен от премиера Бойко Борисов пред бТВ. Той изрази недоумение от думите на Путин и разясни, че България просто спазва процедурите на ЕС, с каквито не са обвързани Русия, Турция или Сърбия.

„Не искам да влизам в разговор какво е искал да каже президентът Путин. Имаме гаранции от ЕС и САЩ, че България ще бъде газоразпределителен хъб. Не вярвам, че сърбите ще построят по-бързо своята част от „Турски поток“, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че в България няма забавяне и газопроводът се строи „средно с по 5 км на ден“. Страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, за разлика от страни като Сърбия, Русия или Турция.

„България спазва процедурите на ЕС, ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се спазват процедури на ЕС, обявиха се конкурси“, посочи премиерът.

Според него информацията на президента Путин може би е стара, защото в страната ни активно се строи „Турски поток“ с по 4-5 километра на ден. Борисов също така подчерта, че най-късно до догодина България ще получава газ от други източници през Гърция.

Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

 

„Турски поток“ се бави заради руския участък

„Руският президент е лошо информиран от неговите съветници по отношение на проекта „Турски поток – заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който следи от близо ключовите енергийни проекти на страната – Да, в действителност има забавяне, но основната причина е заради руския участник, който оспорва в КЗК конкурса за изграждането на газопровода на българска територия. В тази връзка ние би трябвало да върнем топката на Русия и да се аргументираме, че забавянето не е по вина на българското правителство.“

проф. Атанас тасев
на снимката: Енергийният експерт проф. Атанас Тасев

Неговата препоръка е премиерът Борисов в писмена форма до президента Путин да изчисти този въпрос. Проф. Тасев уточни, че страната ни спазва сроковете и на практика на ден се строят по 4-5 километра, което за 100 дни е около 400 км. Срокът за завършване на тръбопровода до българо-сръбската граница е до юни.

„Турски поток“ е безпредметен за България

Христо Казанджиев не вижда никакъв проблем в изявлението на президента Путин и смята, че не трябва да му се отдава чак такова внимание или да е проблем за държавата.

Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

„Смятам, че като цяло проектът е абсолютно безпредметен, който носи излишна загуба на средства за България“ – заяви енергийният експерт.

Руско-сръбска течна дружба

Изграждането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици, заяви още руският президент.

„Сърбия се присъедини към изграждането на газопреносна система, която е сухопътно продължение на газопровода „Турски поток“ в Южна Европа. Полагането на тръбите на сръбска територия ще бъде завършено през следващите седмици“, заяви Путин на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич.

Постигнато е споразумение за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища, разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра.

„Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло“, заяви руският лидер.

„Турски поток“ в цифри“

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът стартира в края на 2014 г., след като „Южен поток“, който трябваше да излиза в България, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата отсечка на „Турски поток“ ще снабдява с руско „синьо гориво“ Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България поне частично ще може да се компенсира транзита, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.

„Газпром“ съобщи по-рано, че се провеждат тестове преди пускането в експлоатация на „Турски поток“, като двете тръби са запълнени с газ. /БГНЕС, ТАСС и РИА „Новости“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук