лесбийки, бебе
Снимка: Фейсбук

Британска лесбийска двойка се сдоби с първото бебе, родено от две утроби, съобщава „Телеграф“. Пеленачето е родено в рамките на забележителна процедура, наречена „споделено майчинство“.

Жасмин Франсис-Смит роди синът си Отис преди два месеца, използвайки яйцеклетка, имплантирана с помощта на ин витро процедура, с която за първи път е била оплодена съпругата й Дона. Процедурата, извършвана от Лондонската женска клиника, включва един партньор, който предоставя яйцеклетката, докато другият впоследствие износва плода.

И докато над 100 бебета вече са родени от лесбийски двойки, използващи изкуствено оплождане, тази процедура преминава една стъпка по-напред, тъй като в нея взимат участие и двамата родители.

Дона Франсис-Смит, 30-годишна, от Нотингаммшир, каза пред „Телеграф“:

„Имате много еднополови двойки, в които единият партньор прави всичко – забременява и ражда, докато с тази процедура и двете сне ангажирани изцяло в процеса. Това определено ни сближи емоционално. Ние така или иначе сме много близки, но сега и двете имаме специална връзка с Отис, което беше подпомогнато от начина, по който го направихме. Това е моята яйцеклетка, която след ин витро процедурата беше поставена обратно в тялото ми за 18 часа, преди да бъде инплантирана в тялото на Жасмин, и тя да забременее.“

Двете споделят, че искат Отис да стане астронавт, но всъщност може да бъде какъвто си поиска.

лесбийки, бебе
Снимка: Мирър

„Винаги ще го подкрепяме във всичко, което иска да направи – заключват двете щастливи майки – Просто сме щастливи, че се получи толкова добре и информацията е закодирана там. Това ще помогне на хората в бъдеще – ще ги сближи, вместо да чувстват, че единия има по-голяма връзка от другия.“

Дона е в армията от 11 години, като служи дори в Афганистан.

Двете се оженили през април миналата година, след като се срещнали през 2014 г. чрез онлайн сайт за запознанства, след като Дона се завърнала от мисия в Кипър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук