макак Барбари

Оказа се, че акава опасност има, ако си лидер на група маймуни. Макак от подвида Барбари, навършил достолепните 18 години, бил главатар на 22 други маймуни, но те се обърнали срещу него и убили своя водач. Маймуната била брутално пребита и оставена да умре от собствената си група, защото вече не можела да получава ерекция и да задоволява женските, писа „Мирър“.

Корнелиус е бил лидер на 22 други макаци Барбари в „Affenwelt – Monkey World“ в Зондерсхаузен, Германия. 18-годишният макак е живеел щастливо на големия залесен терен с площ от 1,5 хектара, до шокиращия случай на животинско насилие.

Възрастният вече Корнелиус е бил с изтъняла кожата, гърбица, почти никакви зъби и… импотентен, което обяснявало неспособността му да задоволи деветте женски маймуни и го направило мишена за неговите конкуренти.

Директорът на парка Силвио Дитцел каза:

„Веднага след като мъжкият Барбари спре да произвежда потомство, той е безполезен за групата. Корнелиус е бил на предела, никой вече не го е уважавал“.

Дори когато маймуните се хранели, Корнелиус често бил изритван от другите маймуни.

Дитцел каза: „Тъй като неговите зъби са изпопадали, той не е можел да се защити.“

Насилието също би могло да се обясни и като отплащане на някои от другите маймуни, които Корнелиус е надвивал по време на разцвета си. Преди шест години той е вдигнал целия клан срещу съперниците си, в резултат на което четири маймуни били хвърлени през 3-метрова електрическа ограда. След това шефът на зоопарка Дитцел прекарал две седмици в гонене на маймуните и връщане обратно в заграждението им.

Новият топ мъжкар в групата е 6-годишният плейбой Йонас.

Дитцел каза:

„Всички женски са в краката му, а това е от значение в животинското царство.“

Макаците Барбари се срещат в дивата природа на Северна Африка и в Гибралтар и могат да достигнат възраст до 25 години при мъжете и 30 години при жените. Те са посочени като застрашен вид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!