НАТО, среща

По време на срещата на върха в Лондон държавите от НАТО определиха Русия като заплаха, а Китай – като „възможност и предизвикателство“. Постигнат бе и пробив, след като участниците успяха да одобрят отбранителен план за Балтика. По-рано Турция се противопостави на неговото приемане, ако НАТО не обяви кюрдските отряди за защита на населението за терористична организация.

Пред журналисти генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че плановете относно защитата на различни части на НАТО периодично се преразглеждат и актуализират.

„Днес одобрихме обновения план за отбрана на Балтийския регион и Полша. Приветствам това решение, което показва, че сме способни да се движим напред“, заяви той.

Лидерите на държавите-членки на НАТО приеха заключителна декларация, в която се подчертава, че организацията е отворена за диалог и конструктивни отношения с Русия. В документа се подчертава, че НАТО е отбранителен съюз и не представлява никаква заплаха.

„Ние използваме нашите военни възможности за обезпечаване на сигурността по всички направления. Приехме решение да повишим готовността на нашите сили, за да можем да се противопоставим на заплаха от всяка една посока по всяко време“, се казва в документа.

НАТО е готова за диалог от позицията на „силно сдържане”.

„Проведохме предметна дискусия относно Русия и бъдещия контрол над въоръженията. Привърженици сме на силната сдържаност и отбрана, като в същото време оставаме открити за конструктивен диалог с Русия”, заяви Столтенберг пред журналисти.

НАТО ще продължава да предприема мерки в отговор на разполагането на нови руски ракети със среден обсег, се казва още в декларацията. Подчертава се, че това нарушава договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег и създава значителен риск за евроатлантическата сигурност. Лидерите на НАТО продължават да възприемат като заплаха „агресивните действия“ на Русия, се казва в декларацията.

По отношение на Китай НАТО отбелязва нарастващото му влияние в световната политика, което се изразява както в предоставянето на различни възможности, така и в предизвикателства. Подчертава се необходимостта Алиансът да реши тези въпроси. В съвместния документ се казва, че отбранителният съюз ще продължи да предприема мерки по въпросите на енергийната и кибер-сигурност, включително и 5G мрежите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планирана заключителна пресконференция, насрочена след срещата на върха на НАТО.

„Когато приключат днешните срещи, ще се отправя обратно към Вашингтон – написа той в Туитър – Няма да правим пресконференция при закриването на срещата на НАТО, защото направихме толкова много през последните два дни. Безопасни пътувания за всички!“

По време на двата си дни на срещата на върха на НАТО в близост до Лондон Тръмп многократно участва в продължителни сесии за въпроси и отговори от страна на репортери, което отне непредвидено много време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!