Днес, за пръв път, български деца и ученици ще имат уникалната възможност да се свържат на живо с астронавтите на борда на Международната космическа станция.

Видеовръзката се осъществява от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София, и над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и технологиите, съобщиха организаторите.

Разговорът ще започне от 18.00 часа, а преди това ще има официална церемония за откриване на събитието. На нея е предвидено приветствия да отправят президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Ще има и видеопослания от първия български космонавт Георги Иванов, и от Мирча Джоана – заместник генерален секретар на НАТО.

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата и учениците, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита – към Луната, Венера, Марс, и отвъд, позволявайки на България, чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM /СТЕМ/, да изпрати трети астронавт в Космоса. STEM е абревиатура на английските думи: science, technology, engineering, mathematics.

Свързването на живо с астронавтите е част от събитието „Ало, Космос! Говори България!“

Разговорът с астронавтите  ще бъде кулминацията на еднодневното събитие  – „Ало, Космос! Говори България!“, което ще се състои в „София тех парк“. Над 20 STEM работилници, лаборатории и презентации очакват децата в еднодневния фестивал на науката.

Събитието ще продължи през целия ден. Работилниците, лабораториите и презентациите ще предложат разнообразни теми за деца на различни възрасти.

Най-малките – от 5 до 12-годишна възраст, ще имат възможност да изучат с 3D модели формата на Земята и да я пресъздадат с пластилин. Ще има също работилници за космическа храна и за колонизирането на Марс. Децата ще могат да гледат и няколко презентации за космическите отпадъци, за Космоса и правото, за тайните на космическата храна, за Космоса и биомедицината, и за живота в Космоса.

Проф. Леандър Литов от ЦЕРН, доайенът на Българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев, директорът на Харвардската инициатива „Център за произход на живота“ Димитър Съсълов, както и българският производител на аерокосмическа техника „Ендуросат“ и разработчик на дрона Dronamics, са сред гостите на фестивала на науката. Министерството на образованието и науката е партньор на инициативата на Атлантическия клуб.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!