лични данни, киберсигурност, дезертьори

Полицията на Азербайджан е задържала български граждани по подозрение в извършване на киберпрестъпление срещу банкови сектор в страната, съобщи РИА Новости.

По данни на пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на страната, „гражданите Мариан Николов Стойчев и Владислав Цветанов Миленов са използвали специални устройства, микросхеми и други средства, разбивали са различни банкомати на територията на столицата”.

По време на разпита двамата задържани са казали, че след получаването на пълната информация за картата те имали намерение да осъществят финансов трансфер от едни сметки на други, открити благодарение на фалшиви документи в чуждестранни банки, заедно с други членове на организирана престъпна група в европейските страни”.

От азербайджанското вътрешно министерство подчертават, че благодарение на професионализма на служителите на управлението за борба с организираната престъпност, извършването на престъплението е било предотвратено своевременно. Срещу задържаните е повдигнато обвинение по няколко члена от наказателния кодекс, свързани с незаконно притежаване на компютърна информация, използване на електронни носители на данни и други.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!