македонският език

Европейската комисия потвърди пред МИА, че споразумението с Фронтекс, за управление на границата между ЕС и Северна Македония, остава блокирано от България, тъй като тази страна не признава македонския език, съобщава БТА. 

Документът, подписан с други страни в региона, трябва да даде възможност на ЕС в случай на бежанска криза, например, да разположи свои собствени полицейски служители на македонската граница, заедно с полицията на страната.

На фона на опасенията в Европейския съюз за ситуацията в Афганистан, споразумението със Северна Македония все още остава неподписано, тъй като София не приема клаузата в края на документа, в която се посочват езиците, на които се подписва. Всички други страни имат тази клауза, в която са изброени езиците, в случая с Босна и Херцеговина са изброени и трите официални езика.

България обаче изисква като формулировка да стои „езиците на подписалите страни“, което пък в Скопие не искат да приемат, защото тогава Северна Македония ще бъде единствената страна, за която езикът не е посочен.

От правна гледна точка, както обясняват в Брюксел, неподписването на споразумението с Фронтекс означава, че ако  настъпи нова бежанска криза, както през 2015 г., Европейският съюз няма правно основание да разположи своите служители на македонската граница.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!