Полша, ЕС

Поляците, подкрепящи членството в ЕС, участваха днес в протести в цялата страна. Причината е решението на върховният съд на Полша, че ключови членове на правото на ЕС са „несъвместими“ с конституцията на страната. Опасенията на протестиращите са, че това решение може да предизвика изключването на страната от блока.

Опасността Полша да напусне съюза предизвика призиви за големи демонстрации в цялата страна в неделя.

Организаторите заявиха, че протестите са се провели в повече от 100 града, като около 100 000 души са присъствали само във Варшава.

Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет, а сега лидер на опозиционната партия „Гражданска платформа“, призова хората да „защитят европейска Полша“ на митинга в столицата.

Опозиционни политици, активисти и художници взеха участие в демонстрациите в цялата страна.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. Полша се присъедини към ЕС през 2004 г. заедно с още няколко държави от Централна и Източна Европа.

Членството в ЕС остава много популярно, според социологическите проучвания, но отношенията между Варшава и Брюксел се изостриха, откакто популистката партия „Право и справедливост“ (PiS) дойде на власт през 2015 г.

Основният спор е широкомащабната реформа на съдебната система, за която настояват от PiS. Европейският съюз се опасява, че тя ще подкопае независимостта на съдебната власт и ще ощети демократичните свободи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!