главен прокурор

От „Продължаваме промяната – Демократична България” предлагат изцяло да се премахне фигурата на главния прокурор. Това стана ясно след разговор между правосъдния министър Атанас Славов и ДПС в парламента. Депутатът от Движението Делян Пеевски коментира предложението и посочи, че ще се търси консенсус по въпроса.

Депутатът от ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова потвърди, че предложението е било обсъдено и с ГЕРБ-СДС. Следващата седмица предстои идеята да бъде коментирана и с останалите партии в парламента.

„Нашите предложение за съдебната реформа са отпреди година и половина, поради което вече са доста остарели. Видяхте, че приехме Механизма за контрол върху главния прокурор. Обсъждахме и това да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло, т.е. да я няма в новата конституция“, заяви в кулоарите на парламента депутатът от ДПС и член на Комисията по конституционни въпроси Делян Пеевски след срещата.

„Преди година и половина година орязахме изцяло правомощията на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахването на тази фигура по предложение ПП-ДБ“, посочи той.

Пеевски коментира, че по време на разговорите с ПП-ДБ въпросът за мястото му в конституционната комисия не е бил обсъждан, а са говорили само експертно за нуждата от конституционна реформа.

Не става въпрос за една личност, търсим консенсус по темите. Освен това никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, тъй като всички имат своите проекти. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, подчерта на финала Делян Пеевски.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук