Сигналите за сеизмична активност на 6 юни в 1:54 ч. норвежко време показват силен взрив точно в стената на язовир Каховка.

Специалисти от норвежкия изследователски център NORSAR, занимаващи се с изучаване на сеизмични явления, твърдят, че в момента на разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ е регистриран вътрешен взрив, а не външен удар от снаряд или ракета.

Данните от регионалните сеизмологични станции показват ясни сигнали във вторник, 6 юни, в 2:54 ч. местно време. Времето и мястото (координати: 46.7776, 33.37) съвпадат с последвалите съобщения по медиите за разрушаването на стената на Каховския язовир. Сигналите показват, че е имало взрив“, се казва в заявлението на норвежките учени, цитирани от БиБиСи.

Веднага след разрушаването на Каховската ВЕЦ украинските власти обвиниха за това руските военни, които владеят изцяло централата още от началото на войната и разузнаването беше установило, че тя е минирана с огромни количества екплозив.

А днес Службата за безопасност на Украйна (СБУ) публикува запис на прехванат разговор между двама руски военни: „Там не са фраснали те (украинците, б.р.). Там е била наша диверсионна група. Искали нещо да плашат с тоя язовир. Обаче не минало по план и се получило повече, отколкото планирали“, казва един от руснаците в записа.

Кремъл, окупационните власти и пропагандните медии продължават да отричат руско участие в катастрофата.

Отначало назначените от Москва власти на Херсонска област твърдяха, че стената на ВЕЦ-а се е разрушила сама заради многомесечни обстрели. Тази версия очевидно отпада, след като норвежките учени доказаха, че точно в този момент точно там е имало силен взрив.

След това се появи ново руско твърдение: че Украйна е нанесла ракетен удар в нощта преди катастрофата. Държавната агенция ТАСС продължава да се придържа към тази версия.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков отначало наричаше разрушаването на Каховската ВЕЦ украинска диверсия, без да уточнява как точно се е случила тя. Днес той обяви, че „Украйна взриви стената“.

В същото време инженерът от Киев – българинът Данаил Бенатов, обясни пред БНР какво се е случило от гледна точка на строителната наука.

Тази катастрофа е предизвикана от сериозна инженерна работа. Там, вътре, са били заложени експлозивни заряди. Взривявано е отвътре“, каза доц. Бенатов – експерт по безопасност на хидротехнически съоръжения.

„Стената е комбинирана. По-голямата й част е направена от земна маса. Там, където са отворите за вода и турбините, тя е направена от бетон. От ракети и дори от авиационни бомби такива поражения не са възможни по технически причини“, каза украинският експерт с български корени в интервю за „Хоризонт до обед“.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук