Газа, ООН
На снимката: Разрушени къщи в града Бейт Ханоун, в ивицата Газа

България е гласувала „против“ приетата миналата седмица резолюция на ООН за международно разследване с отворен край на нарушения, свързани с последното насилие в Газа, както и за „системни“ злоупотреби в палестинските територии и вътре в Израел.

В публикуван в социалната мрежа „Туитър“ списък на Съвета на ООН по правата на човека относно гласуването от отделните държави, е видно, че нито една европейска държава не е гласувала в подкрепа на разследването. Освен България, против него са гласували и Чехия, Австрия, Германия и Великобритания.

Днес израелският посланик в София Йорам Елрон благодари на България, че е една от малкото страни, гласували „против“ решението в ООН.

Съветът на ООН по правата на човека гласува миналата седмица да започне разследване на военни престъпления в палестинско-израелския конфликт и това бе осъдено от Израел. Съветът по човешките права на ООН подкрепи резолюцията с мнозинство от 24 срещу 9 гласа, а 14 от 47-те членове се въздържаха.

Текстът, който беше представен от Пакистан от името на Организацията за ислямско сътрудничество, беше обсъден по време на специално еднодневно заседание на Съвета, фокусирано върху нарастването на смъртоносното насилие между израелци и палестинци този месец, припомня БГНЕС.

Преди примирието да стане факт миналия петък, израелските въздушни удари и артилерийски огън по Газа убиха 254 палестинци, включително 66 деца, и раниха повече от 1900 души за 11 дни на конфликт, казва здравното министерство в Газа.

Залп от хиляди ракети от Газа отне 12 живота в Израел, включително на едно дете и арабско-израелски тийнейджър, казват медици. Около 357 души в Израел бяха ранени.

Резолюцията разпореди започването на разследване на нарушения, свързани с последното насилие, но също така и на „системни“ злоупотреби, стимулиращи повтарящ се цикъл на насилие през десетилетията.

Съветът се съгласи да създаде „постоянна независима международна анкетна комисия в окупираната палестинска територия, включително Източен Йерусалим и в Израел“. Текстът посочва, че разследващите трябва да проучат „основните причини за повтарящото се напрежение и нестабилност, включително системна дискриминация и репресии въз основа на групова идентичност“. Разследването трябва да се съсредоточи върху установяване на факти и събиране на доказателства за съдебни производства и трябва да има за цел да идентифицира извършителите, за да гарантира, че ще са подведени под отговорност. То също така призовава страните да се „въздържат от прехвърляне на оръжие, когато преценят, че съществува явен риск такива оръжия да бъдат използвани за улесняване на сериозни нарушения или злоупотреби.“

И докато преди това съветът е разпореждал осем разследвания за нарушения на правата, извършени в палестинските територии, това е първото с мандат да проучи „първопричините“ в продължителния конфликт, както и да разследва системни злоупотреби, извършени в Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху окачестви като „срамно“ решението на Съвета на ООН по правата на човека за разследване на злоупотреби в палестинските територии и в Израел, припомня още БГНЕС, докато палестинците приветстваха този ход.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!