Франция ще изпрати на САЩ нова Статуя на свободата на 7 юни, съобщи „Журнал дьо диманш”. Тя ще пристигне в Ню Йорк на 4 юли, Деня на независимостта на САЩ, и ще символизира историческите връзки между двете страни.

Статуята ще бъде много по-малка от голямата си сестра, достигайки 2,83 метра.

Статуята на свободата, която днес може да се види край бреговете на Ню Йорк, е подарък от Франция по случай първия век на независимостта на САЩ.

„Искахме да се свържем отново с тази френско-американска история“, каза френският посланик във Вашингтон Филип Етиен, добавяйки, че монументът „е двоен символ на свобода“.

„Журнал дьо диманш” съобщава, че когато идеята е била замислена през юли 2019 г., тя е трябвало да покаже на САЩ, че „Франция остава лоялна на духа на приятелство“ между двете страни, възникнал в общата им история. Франция подкрепя американските колонии в борбата им за независимост срещу Англия през XVIII век.

Проектът обаче беше отложен поради пандемията от COVID-19 и отново стана актуален през зимата. Статуята ще бъде отпразнувана при отпътуването й от Париж, първото й пристигане в САЩ в Ню Йорк и след това, когато достигне дестинацията си на 4 юли.

Монументът ще бъде поставен в градината на резиденцията на френския посланик във Вашингтон, окръг Колумбия, където ще остане в продължение на десет години.

Жестът на Париж идва в момент, когато се наблюдават първите ефекти от идването на Джо Байдън на власт в отношенията САЩ-ЕС. Те се подобриха значително, въпреки че някои се оплакват от постоянната „изключителност” на Щатите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!