Асен Василев
На снимката: Асен Василев.

България разполага със 148 милиона евро от европейски програми за подпомагане на украинските бежанци, като до момента са изразходвани 56 милиона лева. Това става ясно от думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев по време на блиц парламентарния контрол днес.

За месец март средствата за бежанците са дошли от националния бюджет – става дума за малко над 15 милиона лева, обясни Василев. Средствата за април – 56 милиона лева, са одобрени с постановление на Министерския съвет и излизат от Националния фонд, но са пари от Европейския съюз. Очаква се средствата на месец май да бъдат подобни на тези за месец април.

Средствата идват у нас от Европейския съюз по програмите CARE 1 и CARE 2, посочи още Василев.

Използването на здравни услуги и достъпът до образование на бежанците също ще бъдат финансирани с европейски пари, уточни той. В момента правителството работи за това всички разходи по бежанците да бъдат по програми CARE 1 и CARE 2.

Програмата CARE е създадена от Европейската комисия, за да помогне на държавите членки да предоставят спешна подкрепа за посрещане на основните нужди на хората, бягащи от руската инвазия в Украйна. Тези нужди включват достъп до услуги като временно настаняване, храна и вода или медицинска помощ.

CARE може да се използва и за подобряване на капацитета на държавите членки за посрещане на нуждите на бежанците, например чрез подкрепа за оборудване на допълнителна инфраструктура или осигуряване на персонал, необходим за посрещане на нуждите на бежанците.

Освен това държавите членки могат да използват това финансиране, за да подготвят съобразени с конкретната специфика решения за дългосрочната интеграция на хора с мигрантски произход чрез инвестиции в жилища, образование, заетост, здравеопазване, социално приобщаване и грижи или други социални услуги.

Европейската комисия изплати в края на април авансово над 3,5 милиарда евро на държавите-членки на ЕС, предназначени за украинските бежанци.

Траншът за България беше в размер на 148 млн. евро. Средствата за страната ни са осигурени по линия на кохезионните фондове.

Най-голяма сума получи Полша – 562 млн. евро, тъй като страната е приела най-много бежанци от Украйна.  На второ място е Румъния, която получава 450 млн. евро. Унгария пък получава близо 300 млн. евро.

Въпросът какви пари се харчат за бежанците се повдигна, когато вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова направи гневното си обръщение към бежанците миналата седмица. Вчера тя се извини за думите си на българските и украинските граждани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук