Александър Николов
На снимката: Александър Николов.

Азербайджан се е доказал като един от най-надеждните енергийни партньори на нашата страна в продължение на много години. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов, който участва в Седмицата на енергетиката в Баку, Азербайджан. 

Повече от всякога днес, в условията на война в Украйна и прекратени доставки на природен газ, Европа има нужда от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Каспийския регион, каза още министър Николов.

Сътрудничеството помежду ни е особено ценно в момент, когато диверсификацията на източниците за доставка на природен газ в Европа е въпрос от първостепенно значение, подчерта енергийният министър.

Министър Николов участва в 27-то издание на енергийния форум в Баку. В него участваха още министрите на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, на Унгария Петер Сиярто, на Сърбия Зорана Михайлович, на Румъния Виргил Даниел Попеску, министърът на инфраструктурата и регионалното развитие на Молдова Андрей Спину, заместник- министърът на енергетиката на Турция Алпарслан Байрактар, представители на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ и други.

Основните теми на дискусиите по време на форума са свързани с енергийната трансформация.

Припомняме, че в началото на май министър-председателят Кирил Петков заяви, че „преговорите с Азербайджан за доставка на допълнителни доставки природен газ се задълбочават“.

Още в началото на войната на Русия в Украйна стана ясно, че Баку обсъжда с Анкара и Брюксел въпроса за доставката на големи количества газ за европейските държави, като това беше обявено от азербайджанския министър на енергетиката.

„Баку разполага със запаси от 2,6 трилиона куб. метра газ, достатъчни за вътрешното потребление и за доставки за Европа за 100 години“, каза тогава той.

В последните дни наблюдаваме срещи между българските власти и министри на Азербайджан. На 1 юни министър-председателят Кирил Петков проведе среща с външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов в Министерския съвет. Тема на разговорите между български и азерски представители винаги е енергетиката. Налице са обстоятелствата, заради които да предполагаме, че е възможно България да договори допълнителни количества азерски газ, над заложените в договорите 1 млрд. куб. метра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук