Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

Между 6 и 8 млрд. лева са необходими за модернизацията на българската армия. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в ефира на bTV. Това са необходимите средства, които трябва да бъдат дадени за модернизацията на българската армия, обясни той.

„Между нас и нашите съюзници в НАТО има технологична пропаст“, коментира още Стоянов.

По думите на министърът на отбраната приблизителната стойност на договора за закупуването на още осем изтребители F-16 е 1,3 млрд. долара. Той обясни, че е предложил офертата да бъде удължена до 15 декември заради предсрочните парламентарни избори и предстоящото конструиране на Народно събрание.

През юли стана ясно, че е дошла офертата от американска страна за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70. Тогава това беше съобщено от министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, който обясни, че до началото на ноември тази година трябва да се отговори на предложението.

В случая обаче отлагането на въпроса до средата на декември е наложително, тъй като само Народното събрание може да се произнесе „за“ разплащането.

„Враг съм на безхаберието, не на F-16, на безхаберието в българската армия. Ако не вземем вторите F-16, няма да имаме даже състав на ескадрила“, заяви министърът.

В същото време обаче преди дни Стоянов потърси Полша, за да моли страната да ремонтира българските МиГ-29. Вижте повече.

„Затова и моят приоритет е за модернизацията на българската армия. Българската армия трябва да бъде модерна и силна“, посочи служебният министър на отбраната.

„Изтребителната ни авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ѝ ресурс позволява водене на минимална летателна подготовка до лятото на 2023 г., след което ние няма да разполагаме с изтребителна авиация“, заяви министърът.

По думите му, ако изтребителната авиация не може да работи, то тогава тя няма как да изпълнява конституционните си задължения.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук