Алексей Пушков
На снимката: Алексей Пушков

Алексей Пушков от горната камара на руския парламент, член на партията на Путин „Единна Русия“, написа в профила си в „Телеграм“ следното: „Не е съвсем ясно защо трябва да се продължат доставките на газ за една активно „недружелюбна“, т.е. враждебна държава“, имайки предвид България.

Политическите коментари не са необичайно събитие, даже напротив. Възниква обаче следния въпрос:

Как руският депутат се присети да коментира темата?

Вчера Пушков публикува следния текст: „Мисля, че на България трябва да се позволи да направи това, което толкова отчаяно се опитва да направи – да прекара зимата без руски газ. Не е съвсем ясно защо трябва да се продължат доставките на газ за една активно „недружелюбна“, т.е. враждебна държава, особено след като самата тя ги е отказала“.

Заедно с коментара си, Пушков публикува и връзка към публикация на руската информационна агенция REGNUM.

В публикацията си REGNUM цитират интервю на служебния министър на енергетиката Росен Христов пред bTV, в което той казва, че българските власти не изключват възможността за възобновяване на покупките на газ от Русия. Въпросното интервю беше излъчено на 9 август т.г.

„Обмисляме всички възможности за доставка на газ, включително възобновяване на доставките от Газпром, но даваме приоритет на алтернативни доставчици“, агенцията цитира Христов, който беше назначен за служебен министър от президента Румен Радев.

Христов добави, че не възнамерява да остави жителите на страната без отопление. И е възможно да се работи с Газпром по начина, по който го прави Германия, пише още там.

Едно е ясно – и руските информационни агенции, и руските политици следят какво се случва у нас. Дали, освен че следят, получават и други информации – може би никога няма да разберем. Но повече от ясно е, че руските политици и „Газпром“ не се интересуват от сключените договори и клаузите в тях, а продават газ по неясни политически критерии, спрямо това дали Путин определя съответната държава като дружелюбна или вражеска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук