чуждестранни студенти

България е сред предпочитаните страни в Европа от чуждестранните студенти. Това установи проучване на платформата за образователна информация „Ерудера“, която е първата по рода си, действаща с помощта на изкуствен интелект. Тя е направила сравнение между страните, които предлагат безплатно или достъпно образование за чуждестранни студенти, включвайки и данни за средната цена на живот.

Много университети по света предлагат безплатно образование, макар да начисляват административни такси. Пример за това е Германия, в която обучението е безплатно, а студентите плащат такси в размер не повече от 250 евро на семестър.

Сред европейските страни, които предлагат безплатно следване за всички чуждестранни студенти или за такива от определени националности, са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Германия, Исландия, Малта, Норвегия, Полша, Словения, Словакия и Швеция.

България се нарежда сред европейски държави като Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Полша, Португалия и Румъния, в които цената на живота на чуждестранните студенти е най-приемлива. Това допринася за избора им на висше образование в тези страни.

Проучването на Ерудера показва, че повечето европейски държави позволяват на чужденците да останат в страната, след като са завършили висшето си образование там, за период от няколко месеца до една година в търсене на професионална реализация.

България е популярна сред чуждестранните студенти, които търсят достъпни образователни възможности в Европа. Данните им кореспондират с информацията от Национална карта на висшето образование у нас. От нея става ясно, че се увеличават чужденците, които учат висше образование в България. През учебната 2021/2022 година техният брой е 16 525 души, което е 8,2% от всички студенти в страната. През 2013 г. делът им е бил двойно по-малък – 4,1%.

Според документа България е първенец в целия ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности. 58,5% от учещите „Медицина“ в страната са чужденци.

България предлага сравнително ниски такси за обучение в сравнение с други популярни сред студентите дестинации в Европа. Така тя става привлекателен избор за млади чужденци, които се стремят към ниски разходи, докато следват академичните си цели. Таксите за студенти от ЕС варират от 300 евро до 1700 евро на година в зависимост от специалностите и образователната степен. За гражданите на страни извън ЕС годишният разход за образование е от 1750 евро до 3850 евро.

В допълнение към ниските семестриални такси, цената на живот в България е приемлива за чужденците. Студентите в страната могат да живеят спокойно с равностойността на 450-650 евро на месец. От Ерудера посочват като важно предимство за избора на България като място за висше образование от чуждестранните студенти възможността да се работи по време на следването. Те имат възможност да работят по 20 часа седмично. Това им дава допълнителни възможности да се издържат, както и да трупат опит. След дипломиране желаещите чуждестранни студенти могат да кандидатстват за разрешително за работа в страната. България предлага и виза за абсолвентите, които могат да останат още девет месеца след дипломирането си. Това може да е достатъчно време за намиране на работа и за установяване в страната.

Според последни официални данни от ЮНЕСКО общо 24 794 български студенти учат в университети в чужбина.

Повечето млади българи избират да следват в европейски страни заради репутацията на университети и безплатното или нискобюджетно висше образование.

Великобритания, Германия и Нидерландия са сред най-популярните дестинации за българските студенти

Освен това всяка година значителен брой български студенти заминават за чужбина в рамките на висшето си образование по програма „Еразъм“.

Без съмнение Германия е водеща страна за висше образование в чужбина за българските студенти заради липсата на семестриални такси и достъпната цена на живот.

Изследване на информационния портал Studying-in-Germany.org установи, че 69 на сто от чуждестранните студенти предпочитат да останат в Германия, след като приключат образованието си.

В Германия чужденците не плащат за висше образование и това е силен аргумент за избора на страната от международни студенти редом с отличната репутация на германската образователна система и с добрите кариерни възможности. Семестриалните такси в страната отпаднаха през 2014 г. и оттогава са дължими само административни такси. Над 416 000 чуждестранни студенти се обучават в Германия, сочат данните на Ерудера. Чуждестранните студенти в Германия могат да работят на пълно работно време 120 дни в годината или на непълно 240 дни по време на следването. След дипломиране те могат да получат разрешение да останат в страната за 18 месеца в търсене на работа по специалността, в която са се обучавали.

В Нидерландия, която е предпочитана от немалко български младежи за висше образование, 40 на сто от първокурсниците са чуждестранни студенти.

Таксите за европейците в университетите там са 2300 евро, а за неевропейци – от 6000 евро до 15 000 евро. Средната цена на живота е 800-1200 евро месечно. Обучението във висшите училища там е известно с това, че е ориентирано към практиката, интерактивно и фокусирано върху студентите. Те имат възможност да работят до 16 часа седмично, както и на пълно работно време през лятото. След дипломиране имат право да останат до една година в страната в търсене на професионална реализация.

В съседна Румъния студентите от страни от ЕС плащат 1000 евро годишни такси за обучение, а гражданите на страни извън ЕС – 2000 евро. Средната цена на живота на чужденец-студент в страната е около 700 евро месечно. Чуждестранните студенти също като у нас имат право да работят до 20 часа седмично по време на следването си.

В Австрия европейските граждани учат във висши училища безплатно, а таксите за чужденци извън ЕС са 762 евро на семестър. Средната цена на живот за студентите от други държави в страната е 900-1300 евро на месец. Това я прави една от най-бюджетните водещи образователни дестинации в Европа. Студентите и в Австрия могат да работя по 20 часа седмично, без да кандидатстват за разрешително за работа. След дипломирането си могат да останат с едногодишна виза в страната в търсене на професионална реализация.

Съседната ни Гърция също е предпочитана от чуждестранните студенти. Тя също предлага безплатно образование. Изключение са някои магистърски програми за европейци и такси от 1500 евро до 9000 евро годишно за чужденци извън ЕС. Месечна издръжка е 500-750 евро на месец, което наред с предимствата на страната като туристическа дестинация я прави привлекателна за младите хора от чужбина. Студентите могат да работят по 20 часа седмично по време на семестъра и по 40 часа седмично през ваканциите.

Източник: Антоанета Маркова/БТА

Още новини от деня – четете тук

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук