росен христов
На снимката: служебният министър на енергетиката Росен Христов

Като страна, през която преминава газопроводът „Турски поток“, България е под потенциална опасност след взривовете по „Северен поток – 1 и 2“. Това е било посочено на извънредното заседание в частта енергетика на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика на 30 септември, се разбира от стенограмата на заседанието на българското правителство миналата седмица, предаде „Дневник“.

Проверка на ДЕБАТИ в архива със стенограми на Министерския съвет показва, че такова изказване наистина е имало.

Ето какво се казва в стенограмата от заседанието на кабинета „Донев“ на 20 октомври 2022 г.:

„В рамките на т.нар. други въпроси, беше обсъден инцидент с взривовете по „Северен поток – 1 и 2“, основното мнение се формираше върху това, че вероятно този инцидент е целенасочен и съответно бяха изразени мнения във връзка със сигурността на подобна инфраструктура, като България беше специално посочена като страна, през която преминава „Турски поток“ и потенциална опасност. Веднага след това проведохме заседание на Кризисния щаб, където обсъдихме въпроса и сме набелязали мерки, включително провеждане на стрес тест на системите за охрана на инфраструктурата в България и впоследствие евентуално приемането на допълнителни мерки“.

Посочено е, че думите са на енергийния министър Росен Христов.

Съобщението не предизвиква въпроси и изказвания на останалите министри, става ясно от стенограмата. „Въпроси, коментари, бележки? Няма. Приема се. Преминаваме към следващата точка от дневния ред“, казва Гълъб Донев след думите на Христов.

Авариите по „Северен поток“ и течовете на газ от тях в Балтийско море се случиха в края на септември, като европейските лидери заявиха, че става дума за умишлени саботажи. Вижте повече.

Още през лятото САЩ са предупредили Германия, че „газопроводите в Балтийско море“ могат да станат обект на саботаж, писа списание „Шпигел“, позовавайки се на свои източници, свързани с ЦРУ. Като евентуален виновник за взривете беше посочена Русия.

Трусовете след експлозиите по „Северен поток“ бяха регистрирани в Дания, Норвегия и Финландия.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук