Италия коронавирус

В резултат на рязкото повишаване на броя на тестовете за коронавирус у нас и съответно вдигането на броя на заразените Италия стана поредната страна, която наложи ограничения за българските граждани.

Ако се правеха по 1500 теста дневно, както беше по-рано никой нямаше да ни поставя под карантина.

След драстичното увеличение на тестовете, които се правят за коронавирус и неминуемото покачване на броя на заразените страната ни е заплашена от международна изолация и е посочвана с пръст като една от държавите с най-много заразени с коронавирус в Европейския съюз. Въпреки че процентното съотношение на броя на тестовете и заразените остава под 5 на сто.

Да забравим за почивка в Италия

Италия е поредната държава, която налага 14 дневна карантина за българи, като на практика прави невъзможно пътуването с цел туризъм.

Вчера италианското посолство ни уведоми с нота, че страната въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пътници, пристигащи от България и Румъния, както и за тези, пребивавали или преминали транзит през двете страни 14 дни преди пристигането им в Италия. Мярката е в сила от тази нощ.

14 дневна карантина важи и за пристигащите от България в Дания

Ден по-рано и датските власти въведоха нови ограничителни мерки за пътуващите от  България.

Всички пристигащи от страната ни ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни. Лицата, пристигащи от България, няма да бъдат допускани на територията на Дания, освен ако нямат „уважителна“ причина: роднинска връзка, работа, следване и бизнес пътувания, се казва в съобщение на външното ни министерство.

От понеделник пристигащите в Австрия от страни с повишен риск от заразяване с коронавирус, включително България, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизането.

Досега се приемаха тестове, направени до четири дни преди пристигането в страната.

Влизаме в Австрия само с отрицателен PCR тест

От понеделник пристигащите в Австрия от страни с повишен риск от заразяване с коронавирус, включително България, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизането. Досега се приемаха тестове, направени до четири дни преди пристигането в страната.

Снощи австрийските власти оповестиха списък на 32 страни и региони с повишен риск, който включва повечето балкански страни, сред които и България.

В този „червен списък“ влизат Албания, Бангладеш, Беларус, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Косово, Мексико, Молдова, Нигерия, Пакистан, Перу, Португалия, Румъния, Русия, Северна Македония, Сенегал, Сърбия, САЩ, Турция, Украйна, Филипините, китайската провинция Хубей, Чили, Черна гора, Швеция, Еквадор, Република Южна Африка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!