Министерство на външните работи, МВнР
на снимката: Министерство на външните работи

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за „персона нон грата“. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.

Според държавното обвинение двамата руски дипломати са събирали информация за модернизацията на българската армия и поддръжката на старата техника, като за целта са предоставяли „финансови облаги“ на български граждани.

По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК, съобщиха от МВнР.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Това е пореден случай на експулсиране на руснаци заради шпионска дейност. На 24 януари от България за „персона нон грата“ бяха обявени Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов. Руското министерство на външните работи определи тази мярка като „неприятелска и провокационна стъпка“, както обикновено квалифицира всяко гонене на руски шпиони

В края на 2019 година прокуратурата обяви, че високопоставен служител на руското посолство в София е опитал да придобие класифицирана информация от български служител и поиска да бъде отзован.

Още по-рано пък обвинения в шнионаж за Русия получи и председателят на сдружение „Русофили“ Николай Малинов. По-късно съдът пусна Малинов да пътува до Русия, където той лично бе награден от президента Владимир Путин с медал, а случаят предизвика скандал и реакция на Държавния депертамент на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!