Джо и Хънтър Байдън
На снимката: Джо и Хънтър Байдън

Хънтър Байдън – син на кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън, е извършил съмнителни сделки за милиони долари с Елена Батурина – руската бизнесдама, която до 2019 година бе 14 пъти подред обявявана за най-богатата рускиня в класацията на „Форбс“. Разкритието идва от твърдят сенаторите – републиканци Рон Джонсън и Чък Грасли, а днес е публикуван докладът по този въпрос.

Според него, на 14 февруари 2014 г Батурина е превела в банковата сметка на „Rosemont Seneca Thornton LKC” 3,5 милиона долара по „Споразумение за консултантски услуги DD12.02.2014.

Елена Батурина
На снимката: Елена Батурина

„Rosemont Seneca Thornton” е инвестиционна компания, чийто съосновател е Хънтър Байдън”, се казва в доклада.

Авторите му твърдят, че от 6 май до 8 декември 2015 г. Батурина е направила 11 превода за общата сума от 392 000 долара по сметка, принадлежаща на компания BAK USA LLC. Девет от тези транзакции, на стойност 242 000 долара, първоначално са постъпили в сметката на „Rosemont Seneca Thornton”, след което са били пренасочвани в сметката на BAK USA. В основанието за нареждането е записано „Договор за заем”, пиши в доклада. Става въпрос за стартъп компания в град Бъфало за производство на таблети съвместно с неназован китайски партньор. През май 2019 г. компанията обяви банкрут.

„Хънтър, семейството му и Арчър (неговият делови партньор) са получили милиони долари от чуждестранни граждани със съмнително минало”, твърдят сенаторите.

Освен преводите от Батурина, към тези транзакции се отнасят и получените 142 000 долара от компания „Novatus Holding”, чийто основен акционер е гражданинът на Казахстан Кенес Ракишев – зет на тогавашния кмет на Астана.

Документът описва също парични преводи, свързани с работата на Байдън в компания „Burisma” в Украйна. В доклада тя е описана като „частна украинска компания за нефт и газ, собственост на корумпирания украински олигарх Микола Злочевски”. Тогава в сметката на компанията, свързана с Девън Арчър и Хънтър Байдън, са преведени милиони долари.

Подозрения у сенаторите са предизвикали контактите на Хънтър Байдън с различни граждани на Китай, „свързани с комунистическото правителство и Народноосвободителната армия”.

„Тези връзки се изразяват в съмнителни транзакции на милиони долари”, се твърди в документа.

„Хънтър Байдън е плащал на жени нерезиденти – граждани на Русия или други източноевропейски държави, които може да са свързани с „Източноевропейския пръстен за проституция и трафик на хора“, се казва в доклада.

Твърдението не е подкрепено с подробности.

Позовавайки се на данни, получени от Министерството на финансите, авторите на документа „посочват потенциално престъпна дейност, свързана с транзакции между Хънтър Байдън, неговото семейство и партньори и украински, руски, казахстански и китайски граждани“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук