Мило Джуканович и Румен Радев
Мило Джуканович и Румен Радев. Снимка: БТА

„България и Черна гора категорично осъждат руската агресия в Украйна“, каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Президентството с държавния глава на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение в страната ни по покана на Радев. „Тази брутална война доведе до неизмерими жертви, страдания и разрушения, подкрепяме Украйна в нейния легитимен път и в борбата ѝ за суверенитет, независимост и териториална цялост“, каза още той.

По думите на Радев трябва да бъдат положени всички дипломатически усилия, така че на войната да бъде сложен край възможно най-скоро, за да бъде избегнат рискът, не само за нашия регион, но и в световен мащаб. Румен Радев и Мило Джуканович са обсъдили и възможностите да бъдат преодолени последиците от войната.

Държавният глава приветства решението на Черна гора да изпрати свой контингент в многонационалната бойна група в България с Италия като рамкова държава. Той добави, че България и Черна гора са на път да сключат реални споразумения за обмен в сферата на военното обучение, военните тренировки и учения.

По думите му днешната визита е ясен израз на отличния диалог между двете страни. България винаги е била особено силен поддръжник на европейския път на Черна гора, каза Румен Радев.

„Черна гора, с която ни свързват дълбоки исторически връзки и споделени ценности, е този важен приятел и партньор на България и съюзник в НАТО, с който споделяме общи отговорности, но имаме и общи възможности да работим заедно за сигурност, мир и просперитет на нашия регион“, коментира Радев, цитиран от БТА.

„Убедени сме, че Черна гора ще запази своята лидерска роля в процеса на интеграция и сме готови и занапред да продължим нашата подкрепа и това е особено ясно от българската официална програма за помощ“, посочи президентът.

Според Радев процесът по интеграция изисква всяка от страните от Западните Балкани, поела по своя европейски път, да спазва ангажиментите и установените критерии в Европейския съюз (ЕС). Много е важно всички регионални формати и инициативи да работят, да бъдат съобразени с принципите за добросъседство, всеобхватност и работата за зачитането на правата на човека във всяка държава, коментира държавният глава.

„Основният проблем и предизвикателство, които стоят пред нас, е транспортната свързаност“, смята Радев. По думите му тя може да отключи едно много по-задълбочено сътрудничество във всички области. Убедени сме, че все още не сме използвали всички възможности, включително европейските инструменти и механизми, така че много по-бързо да имаме сухоземна и въздушна свързаност между двете страни, обясни президентът.

Двамата президенти отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин, а след това проведоха среща на „четири очи“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук