Борисов, Заев
на снимката: премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев

Разговорите между България и Македония ще струват по-малко, благодарение на подписания днес Меморандум за разбирателство между министерствата на транспорта на двете държави.

Споразумението бе подписано от министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски в присъствието на министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев.

Борисов, Заев
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов

Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

Към този момент, цените на мобилните разговори между България и Македония са между 2.99 лв. и 6.99 лв на минута и около 25 лв. на мегабайт – едни от най-високите в Европа.

„Подписването на тази междуправителствена спогодба е израз на политическата воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за приобщаването им към ЕС”, заяви министър Ивайло Московски.

Според него, това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаление на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет.

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел.

Предстои дебат на европейско ниво за отпадане на високите цени за роуминг, но България е първата държава, която направи реална крачка в тази посока.

Това са само част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.

Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото споразумение и с Република Сърбия.

Освен това, България и Македония се разбраха да обменят картографски и геодезически данни и кадастрални материали.

Борисов, Заев
на снимката: премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев

Меморандумът за сътрудничество между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Македония,  беше подписан днес между двете агенции.

По този начин се създават условия за свързване на геодезическите мрежи и височинните системи на България и Македония, което ще има положителен ефект върху дейностите в областта на геодезията, картографията, кадастъра и геопространствените данни в рамките на европейската общност.

На съвместното заседание между българското и македонското правителство стана ясно, че двете държави ще си сътрудничат и в областта на туризма, и ще работят за подобряване на туристическия поток помежду си.

Общо 9 документа ще бъдат подписани между българските и македонските министри.

Посещението на българската правителствена делегация в Република Македония започна със среща на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев.

По-рано двамата поднесоха венци пред паметника на президента Борис Трайковски, който през 2004 година загина в авиокатастрофа.

Това съвместно поднасяне на венци е част от договореното в подписания на 1-ви август тази година договор за добросъседство и приятелство между двете страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук