За първи път правителствата на България и Македония ще заседават заедно.

В македонския град Струмица на четири очи ще разговарят министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев.

От общо деветте документа, които ще бъдат подписани е и меморандума за намаляване на таксите за роуминга  и изграждането на нова междусистемна газова връзка.

Останалите актове ще са за двустранно сътрудничество в областите на външната политика, инвестициите, отбраната, туризма, инфраструктурата и реакцията при бедствия.

Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година.

Преди началото на пленарното заседание министър-председателите Борисов и Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Предвидена е и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица.

В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица и създаването на условия за пълноценното участие на хората с увреждания в икономическия, социалния и културния живот в града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук