Министър-председателят на Македония Зоран Заев българския му колега Бойко Борисов поднасят цветя пред паметника на Цар Самуил

На 2-ри август в Македония премиерите на България и на Македония ще подпишат договора за добросъседство, стана ясно след срещата на Бойко Борисов и Зоран Заев в София.

Документът ще уреди спорове около общата история на двете страни и честването на общи празници от двете страни. България, пък, ще подкрепя желанието на Македония за членство в Евросъюза, каза Бойко Борисов.

До втори август външните министри и на двете страни трябва да уточнят последни детайли по договора, включително и на какъв език ще бъде подписан, каза Борисов. Остава да се изчисти и какъв ще бъде периодът на общата ни история, която ще се отбелязва заедно, подчерта още премиерът.

Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като в Европа много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои. Кирил и Методий, нашите Свети братя, може да се радваме всички на това, което те са направили. Аз съм много добронамерен човек и истински обичам вас като хора. По-близък народ ние нямаме.

От София Зоран Заев отправи послание и към Гърция за добросъседство, а за днешния си разговор с Борисов е категоричен, че Македония затваря страница на национализма и омразата от историята си.

За поисканата помощ за присъединяване към ЕС и НАТО Борисов каза, че България няма да откаже на Македония, но обясни, че преди всичко това зависи от политическия елит на страната.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук