България Украйна

Общо 42 държави, сред които България, настояха в изявление, публикувано от мисията на ЕС към организациите на ООН във Виена, Русия да изтегли войските си от територията на АЕЦ “Запорожие” и да я предаде на Украйна. Изявлението беше публикувано вчера. 

„Непровокираната и неоправдана агресивна война на Руската федерация срещу Украйна, суверенна държава, е грубо нарушение на международното право, включително на Устава на ООН“, смятат държавите.

„Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо и не зачита принципите на безопасност, сигурност и гаранции, които всички членове на МААЕ са се ангажирали да спазват“, казват те.

„Настоятелно призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли военните си сили и целия друг неразрешен персонал от Запорожката атомна електроцентрала, от непосредствената ѝ околност и от цяла Украйна, за да могат операторът и украинските власти да възобновят суверенните си задължения в рамките на международно признатите граници на Украйна“, настояват те.

Вижте пълния текст на позицията на 42-те държави и Европейския съюз:

Настоящото изявление се издава от името на Австралия, Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Грузия, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Република Корея, Република Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Черна гора, Чехия, Швеция, Турция, както и на Европейския съюз.

Непровокираната и неоправдана агресивна война на Руската федерация срещу Украйна, суверенна държава, е грубо нарушение на международното право, включително на Устава на ООН.

Ние категорично подкрепяме значението на основните седем стълба на ядрената безопасност и сигурност, изложени от генералния директор на МААЕ. Контролът на Русия върху Запорожката атомна електроцентрала – най-голямата атомна електроцентрала в Европа – представлява голяма опасност за тези принципи. Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо и не зачита принципите на безопасност, сигурност и гаранции, които всички членове на МААЕ са се ангажирали да спазват.

Присъствието на руски военни сили в Запорожката атомна електроцентрала пречи на оператора и на украинските власти да изпълняват задълженията си за ядрена и радиационна безопасност в съответствие с международните конвенции и стандартите за безопасност на МААЕ и пречи на МААЕ да изпълни мандата си за гаранции.

Настоятелно призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли военните си сили и целия друг неразрешен персонал от Запорожката атомна електроцентрала, от непосредствената ѝ околност и от цяла Украйна, за да могат операторът и украинските власти да възобновят суверенните си задължения в рамките на международно признатите граници на Украйна, а законният експлоатационен персонал да изпълнява задълженията си без външна намеса, заплахи или неприемливо тежки условия на труд. Това ще даде възможност на МААЕ да извърши проверката си в съответствие със задълженията на Украйна по гаранциите при безопасни и сигурни условия и своевременно.

Напълно подкрепяме работата на МААЕ и нейния генерален директор за подпомагане на Украйна в областта на ядрената безопасност, сигурността и прилагането на гаранциите по време на продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, като същевременно се зачита пълният суверенитет на Украйна върху нейната територия и инфраструктура.

Както вече беше изразено в Резолюция GOV/2022/17 на Съвета на гуверньорите, безспорно е, че нахлуването на Русия и продължаващото ѝ присъствие в украинските ядрени съоръжения значително повишават риска от ядрени инциденти и аварии.

Ние категорично осъждаме използването на дезинформация от страна на Русия в опит да оправдае незаконните си действия в Украйна.

Международната общност ще потърси отговорност от Русия за нейната агресия и тя трябва да понесе пълната отговорност за незаконните си действия в Украйна“.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук